Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Végre csökkent az influenzás megbetegedések száma

Az influenzaszerű megbetegedések számának öt hete tartó folyamatos emelkedése után a 13. héten országosan csökkent a betegek száma, azonban két megyében még mindig többen keresték fel orvosukat influenzás panaszokkal, mint a 12. héten – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a honlapján.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentése szerint a 13. héten, március 28. és április 3. között 25 százalékkal kevesebb beteget regisztráltak, mint az előző héten. A jelentések alapján végzett becslés szerint a 13. héten 20 500-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz.

A fővárosban és 16 megyében csökkent, két megyében – Győr-Moson-Sopron és Pest megyében – emelkedett, Békés megyében nem változott az orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva.

A százezer lakosra jutó orvoshoz forduló betegek száma Szabolcs-Szatmár-Bereg (406), Baranya (376) és Zala (318) megyében volt a legmagasabb, Jász-Nagykun-Szolnok (83) és Borsod-Abaúj-Zemplén (91) megyében a legalacsonyabb. Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Tolna és Veszprém megye kivételével az ország valamennyi közigazgatási területen diagnosztizáltak – laboratóriumi vizsgálattal igazolt – influenzavírus által okozott megbetegedést – írták.

Az influenzaszerű megbetegedéseket változatlanul a 3-14 éves gyerekek között diagnosztizálták a leggyakrabban (36,4 százalék), a betegek 35,6 százaléka volt fiatal felnőtt, a 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 19,7 százaléka, 8,3 százalékuk pedig 60 éven felüli volt.

A tavalyi év 40. hete és az idei év 13. hete között 1328 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNK laboratóriumában, ezekből 294 esetben igazolták az influenza A vírust, 148 megbetegedés hátterében a légúti óriássejtes (RSV), 26 esetben adenovírus-, 95-ben pedig koronavírus-fertőzés állt. (MTI)