Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Törpe víziló született a Nyíregyházi Állatparkban

Törpe víziló született a Nyíregyházi Állatparkban, a Gerzson névre keresztelt utódot szerdán mutatták be a sóstógyógyfürdői látványosság látogatóinak.

A kora tavasszal világra jött bika a születésekor hat, hathetesen már 13 kilogramm súlyú volt és azóta is naponta körülbelül negyed kilogrammal gyarapodik, ivarérett korában testtömege pedig elérheti a háromszáz kilogrammot – mondta el Révészné Petró Zsuzsa, a park oktatási osztályvezetője az MTI-nek a helyszínen.

A szakember kifejtette, Gerzson szülei 2009 óta élnek a Nyíregyházi Állatparkban, a 23 éves Broutille Franciaországból, míg párja, a 15 éves Hamlet Dániából érkezett az Európai Fajmegőrzési Program keretében. A tenyészpárnak már negyedik alkalommal születik utódja: a 2011-ben, a 2015-ben és 2017-ben született borjak már egy másik állatkertben élnek.

Broutille jelen esetben is nagyon gondos, naponta négyszer-ötször szoptatja a 190 nap után világra jött kicsinyét, aki már elkezdte ízlelgetni a szénából, zöldség- és gyümölcsfélékből álló szilárd táplálékát és már birtokba vehette a Tarzan ösvénye kifutórendszer víziló bemutatóját.

torpe vizilo
Nyíregyháza, 2022. április 13. Gerzson, a héthetes törpe víziló (Choeropsis liberiensis) anyjával a Nyíregyházi Állatpark kifutójában 2022. április 13-án. A tenyészpár – Broutille, a 23 éves nõstény és Hamlet, a 15 éves hím – az Európai Fajmegõrzési Program keretében negyedik alkalommal hozott utódot a világra. MTI/Balázs Attila

Mivel a park legújabb kisállata kora tavasszal, Gerzson napján született, gondozóik ezt a nevet adták neki – tette hozzá az osztályvezető.

A törpe víziló a kipusztulás szélén lévő, igen ritka vastagbőrű, az ötször nagyobb, 1,5 tonna súlyú nílusi rokonával ellentétben már csak nagyon kis területen őshonos. Mindössze kétezer egyed él belőle Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben, állományát leginkább az erdőpusztítások, az élőhelyek csökkenése és a vadászat veszélyezteti. Éppen ezért fontos, hogy zárt tartási körülmények között, koordinált tenyészprogram keretében szaporodjanak.

Míg rokonát, a nílusi vízilovat már az ókorban is ismerték, a törpe víziló az egyik legkésőbb, a 19. század végén felfedezett nagytestű emlősfaj. Ennek az az oka, hogy rejtett életmódot folytató, félénk állat a fehér ember által nem járt nyugat-afrikai esőerdők mélyén él.

A törpe víziló születése egyébként szakmai különlegességnek számít, mivel az elmúlt egy évben 14 egyed jött világra a világ állatkertjeiben, ráadásul hím ivarú utód sokkal ritkábban születik, mint nőstény.