Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Nem élt senki kifogással – Megalakulhat az új országgyűlés

Lejárt az a határidő, ameddig az április 3-i országgyűlési választás eredményeit meg lehetett volna támadni.

A Magyar Nemzet értesülései szerint sem az egyéni, sem a listás választási eredmények ellen nem élt senki kifogással, így rekordgyorsasággal alakulhat meg az új Országgyűlés, azt követően, hogy csütörtök délután a Nemzeti Választási Bizottság bejelenti a 2022-es országgyűlési választások immár hivatalos listás végeredményét is – írja a Ripost.

Bár a baloldalon folyamatosan választási csalást emlegettek, mégsem támadták meg az eredményt.

Az új Országgyűlés alakuló ülését a választásokon kialakult erőviszonyoknak megfelelően Áder János leköszönő államfő az előzetes konzultációk alapján hívja össze. Az alkotmányos rendelkezések szerint az Országgyűlés alakuló ülését a választást követő 30 napon belül kell összehívnia az államfőnek, aki egyúttal javaslatot tehet a kormányfő személyére.

A képviselők több mint felének szavazatával Orbán Viktort az új parlament megalakulását követően ötödszörre is miniszterelnöknek választhatják. A Fidesz–KDNP történelmi választási sikere után a kormánypártok kétharmadot is meghaladó erővel, 135 képviselővel lesznek jelen az Országgyűlésben. A baloldali koalíciót alkotó pártoknak – DK, Jobbik, Momentum, MSZP, Párbeszéd és LMP – összesen 57 mandátuma lesz. A Mi Hazánk hat fővel képviselteti magát az újonnan megalakuló Országgyűlésben. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata a 2022-2026-os ciklusban is egy fővel lesz jelen a Tisztelt Házban.

A Momentum politikusai továbbra is kitartanak amellett, hogy nem vesznek részt az alakuló ülésén, mivel szerintük szűk a jogkörük a nem kormánypárti képviselőknek.

Az alkotmányos rendelkezések szerint az Országgyűlés alakuló ülését a választást követő 30 napon belül kell összehívnia az államfőnek, aki egyúttal javaslatot tehet a kormányfő személyére, akit az Országgyűlés választ meg a képviselők több mint felének szavazatával. Orbán Viktort május 2-án ötödszörre is miniszterelnöknek választhatják. A Fidesz–KDNP történelmi választási sikere után a kétharmadot is meghaladó, 135 képviselővel lesznek jelen az Országgyűlésben.

Eközben a választásokon vereséget szenvedő baloldalon egyesek az alakuló ülésből is megpróbálnak politikai hasznot húzni. A múlt héten Fekete-Győr András, a Momentum frakcióvezetője jelentette be, hogy pártja nem vesz részt az ülésen.

A bojkott szószólója Hadházy Ákos, aki a Momentum támogatásával nyert Zuglóban országgyűlési mandátumot, az új parlamentben pedig a Momentum frakcióját fogja erősíteni. Hadházy még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a képviselők ne vegyék fel a parlamenti mandátumukat.

– Nem vesznek részt az Országgyűlés alakuló ülésén a Momentum Mozgalom képviselői, de a mandátumukat felveszik – erősítette meg pártja döntését Hajnal Miklós, a párt Budapest 3. számú választókerületének megválasztott országgyűlési képviselője szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Fotó: Parlament.hu