Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Keddtől változik a Covid-tesztelés szabályai itthon

Akinek PCR-tesztre van szüksége, annak keddtől a saját költségén kell majd elvégeztetnie a vizsgálatot, a háziorvos csak gyorstesztet végezhet.

Az operatív törzs döntése értelmében az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) április 18-án éjféltől már nem vesz részt a Covid-gyanús esetek PCR-tesztelésében, így a háziorvosok és a házi gyermekorvosok már nem kérhetnek sem a pácienseik otthonába, sem az OMSZ mintavételi állomásain PCR-tesztet – derül ki a Népszava birtokába került dokumentumból.

A változásról a húsvéti ünnepek előtti napokban tájékoztatta az érintetteket Müller Cecília országos tiszti főorvos. Annak, aki most PCR-teszttel kontrolláltatná a negatív gyorstesztjét, a saját költségén kell elvégeztetnie ezt a vizsgálatot.

Miután ez a gyorsteszt gyakran ad téves negatív eredményt, nagyon sok olyan beteg lehet majd, akinek nincs róla tudomása, mégis fertőző.

A háziorvosok tapasztalatai szerint a gyorstesztek nem pontosak, a negatív eredményűekről PCR-vizsgálat után gyakran igazolódik a fertőzöttség. Az Országos Mentőszolgálat kiválásával a tesztelés felelőssége most a felnőtt- és a gyermek háziorvosokra, valamit az ügyeleti központok gyógyítóira hárul.

Cserni István verőcei háziorvos szerint, amíg naponta 20-40 ember hal meg Covidban, addig szükség volna PCR-vizsgálatot végző tesztpontokra. A háziorvosok régóta hangoztatják azt is, hogy a tesztelést a normál betegellátástól el kellene különíteni.

Abszurd helyzet, hogy a covidos betegek most együtt várakoznak a kismamákkal, a kemoterápiára járó betegekkel, és egyéb krónikus gondozásra szoruó páciensekkel.

A jövőben tesztelés nélkül küldhetők vissza a kórházakból a szociális otthonokba az idős emberek a fertőzés utáni hetedik napon.

Fotó: hirado.hu