Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Magyarországon is érezhető volt a boszniai földrengés

Magyarországon is érezhető volt az a földrengés, amely Bosznia-Hercegovina déli részét rázta meg.

Egy ember halálát és többnek a sérülését okozva péntek éjjel – tájékoztatta a Kövesligethy Radó szeizmológiai obszervatórium az MTI-t.

Gyarmati Anett szeizmológus azt írta: a boszniai földrengés péntek este, tizenegy óra után keletkezett hét kilométeres mélységben Bosznia-Hercegovinában. A földmozgás a Richter-féle skála szerin 6-os volt – írta a Mostar és Dubrovnik között fekvő Ljubinje városa környékén történt jelenségről.

A földrengést a Magyarországon élők egy része is érezte az obszervatórium on-line szeizmológiai állomásainak mérései szerint a Dunától nyugatra eső országrészekben, főként Pécs és Komló térségében, de károkról nem érkezett bejelentés az intézményhez – közölte.

A Bosznia-Hercegovinát pénteken késő este megrázó földrengésben egy ember meghalt, többen megsérültek.

A rengés epicentruma Ljubinje településtől 14 kilométerre északkeletre volt, a fészke pedig 5 kilométeres mélységben.

A Mostartól délre fekvő Stolac városban szikla zuhant egy lakóházra, emiatt egy 28 éves nő súlyosan megsérült és a kórházban meghalt.

A helyi hatóságok szerint több épület beomlott Stolac, Ljubinje és Mostar városában.

A földrengést az egész Balkánon érezni lehetett, tudósítók beszámolói szerint Belgrádban, Zágrábban és Szkopjéban, az epicentrumtól több mint 400 kilométeres távolságban is észlelték a nagyjából 20 másodpercig tartó földmozgást. Később több kisebb utórengés is érezhető volt.

A Balkán-félszigeten gyakran előfordulnak földrengések. Horvátország középső részét 2020 decemberében 6,4-es erősségű földrengés rázta meg, akkor hét ember meghalt, és több száz ház megrongálódott. Ugyancsak komoly károkat okozott 2020 márciusában egy 5,3-es erősségű rengés Zágrábban. Albániában pedig több mint ötvenen haltak meg 2019 novemberében egy 6,4-es erősségű földmozgás következtében.