Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Közel ötmilliós bírságot kapott a TV2

A büntetést korhatár-besorolás miatt szabták ki.

A Halálos iramban: Hobbs & Shaw és előzetesei, valamint a Nagy Ő nem megfelelő korhatár-besorolása miatt összesen több mint 4,9 millió forint bírságot rótt ki a TV2-re a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

A Halálos iramban: Hobbs & Shaw című film 16-os korhatár-besorolás helyett 12-essel került adásba december végén, a 21 és 5 óra közötti idősáv helyett este 7 órától. Emellett a műsorszám előzeteseit 43 alkalommal nem a korhatári kategóriának megfelelő időszakban adta le a csatorna – tájékoztatott az NMHH, hozzátéve, hogy a Nagy Ő című műsorszám megfelelő időpontban, de a 16-os helyett ugyancsak 12 éven aluliak számára nem ajánlott korhatári besorolással került adásba decemberben. Előbbiben az erőszakos jelenetek és trágár kifejezések, utóbbiban a szexualitás és a testiség eszközként történő használata, követendő, pozitív példaként való bemutatása jelentettek problémát, melyek negatív hatást gyakorolhatnak a védett korosztály kialakulóban lévő értékrendjére – írták.

Közölték azt is: a tanács megállapította, hogy a Gyöngyös telephelyű kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség elvi használatára kiírt pályázati eljárás nyertese az egyedül pályázó Mátra Média Kulturális Egyesület.

A szolgáltatók kezdeményezésére a testület hét-hét évvel megújította a Trend FM Budapest 94,2 MHz és a Klasszik Rádió Budapest 92,1 MHz médiaszolgáltatóinak jogosultságait. A testület a pályázati eljárás előkészítése érdekében felkérte az NMHH-t, hogy dolgozza ki a – törvényi kizáró okok miatt nem megújított, a Tilos Rádió által használt – Budapest 90,3 MHz médiaszolgáltatási lehetőség frekvenciatervét – tájékoztattak.

Kitértek arra is, hogy a hatóság elfogadott egy új – a Digitális Közönségmérési Tanács megbízásából a Gemius Hungary által készített – vizsgálatot az online médiumok piacának és felhasználóinak 2021 negyedik negyedévéről. A kutatásból kiderül, hogy a 15 év feletti magyar lakosok több mint háromnegyede – 77,65 százaléka – internetezik, ami több mint 6,4 millió embert jelent.

Leginkább magazinokat és híroldalakat olvasnak a felhasználók – mindkettőt több mint ötmillióan –, de utóbbin majdnem 5 percet töltenek el, míg előbbin csak 2 percet. Ezek szinte 100 százalékát követik mobilról az emberek.

Az NMHH szerint a magazinokat többen olvassák otthoni számítógépekről (85 százalék), mint a híroldalakat (75 százalék), utóbbiakat inkább munkahelyi PC-kről érik el az emberek (80 százalék). A híroldalak hétköznap népszerűbbek 3 millió felhasználóval a hétvégi 2,8 millióval szemben, míg a magazinoknál 2,6 millió körüli a látogatottság a hét minden napján – tették hozzá.

A vizsgált negyedévben a legnépszerűbb weboldalak a 24.hu, az origo.hu és a blikk.hu voltak, amelyek a felhasználók 68,7 százalékát, 67,4 százalékát és 66,3 százalékát érték el. A napi elérést vizsgálva viszont kiderül, hogy a blikk.hu-t látogatják a legtöbben: több mint egymillióan, ami a netezők 15,5 százaléka.

Átlagosan mindhárom felületen körülbelül 23 percet töltenek az olvasók, a legtöbbet azonban az index.hu-n időznek: majdnem egy órát.

A férfiak a három legnépszerűbb weboldalt olvassák, míg a nők a blikk.hu-t, a 24.hu-t és a femina.hu-t. A 15 és 59 közötti korosztályok körében a legnépszerűbb weboldalak a 24.hu és az origo.hu, míg a 60 év felettieknél a blikk.hu megelőzi a 24.hu-t és a harmadik helyen álló origo.hu-t – áll az NMHH közleményében.