Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Az inflációnál is jobban emelkednek a fővárosi albérletárak

A bérleti díjak áprilisban tovább nőttek, és elérték a koronavírus-válság előtti szintet.

A közösségi albérletkereső platform megállapította: két éve nem volt ilyen drága a lakásbérlés Budapesten, márciushoz képest 4,5, az előző év azonos időszakához képest pedig 15,4 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak, így a múlt hónapban átlagosan havi 165 ezer forintot kértek a fővárosi bérbeadók kiadó lakásukért – közölte legfrissebb fővárosi albérletpiaci elemzése alapján a Rentingo.com kedden az MTI-vel.

Az albérletárak alja, a piac fordulópontja tavaly márciusban volt, azóta az inflációt is túlszárnyalja a lakbérek növekedése – írták.

Az elemzés szerint márciusban az ukrajnai háború elől menekülők megbolygatták a budapesti bérlakáspiacot és jelentősen megemelték a bérlők átlagos keresleti szintjét, ami miatt a kínálati és keresleti bérleti díj között soha nem látott mértékben szűkült az olló.

A háború elől menekülő, lakást keresők még mindig érkeznek a budapesti albérletpiacra, de azóta a piac korrigált, az árak mind keresleti, mind kínálati oldalon egyaránt visszaálltak az év eleje óta tartó trendbe, és az árolló ismét nyílni kezdett – mutat rá a Rentingo.com.

Áprilisban a bérlők átlagosan 152 ezer forintért kerestek albérletet Budapesten, ami 1,6 százalékkal kevesebb a márciusi adatnál, de a februári 147 ezer forintos értéket így is jelentősen felülmúlja.

Bár nominális értéken kétéves csúcson vannak a fővárosi albérletárak, de ez még nem olyan feszült piaci helyzet, mint ami a koronavírus-válság előtti hónapokban volt. A bérlők átlagos jövedelme az elmúlt két évben jelentősen emelkedett, és ezáltal a keresleti bérleti díj is magasabb a két évvel korábbihoz képest. Reálértéken tehát a budapesti albérletpiac még nem érte el a csúcsot, de az év további részében is folyamatosan emelkedő bérleti díjakra számít a Rentingo.com.