Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Elhunyt Schmidt Péter volt alkotmánybíró

Hat éven át volt az Alkotmánybíróság testületének tagja.

Életének 96. évében csütörtökön elhunyt Schmidt Péter egyetemi tanár, volt alkotmánybíró – közölte honlapján az Alkotmánybíróság.

Schmidt Péter az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) állam- és jogtudományi karán végzett 1951-ben. Később az ELTE állam- és jogtudományi kara alkotmányjogi tanszékének oktatója, vezetője volt, 1980 és 1983 között a kar dékánjaként dolgozott.

Schmidt Péter az MTA Állam- és Jogtudományi Intézetének, valamint a Társadalomtudományi Intézetnek is kutatója volt, 1956-ban kandidátusi fokozatot szerzett – írták. Elsősorban az állampolgári jogok elméletével, valamint a választójog alkotmánytani problémáival foglalkozott.

Az Országgyűlés 1990-ben választotta az Alkotmánybíróság tagjává, Schmidt Péter egyike volt az akkor alakult testület első öt tagjának, és tisztségét 1996. december 27-ig, 70 éves korának eléréséig töltötte be.

A honlapon megjelent közleményben úgy fogalmaztak: az Alkotmánybíróság jelenlegi és volt tagjai, munkatársai Schmidt Péter személyében gyászolják az Alkotmánybíróság alapító tagját, valamint az egyetemi oktatót, az alkotmányjog-tudomány művelőjét. (MTI)