Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Keddig kell elszámolniuk a 2020-ban 1 százalékos felajánlásokban részesült civil szervezeteknek

Az elszámolás hiánya komoly következményt von magával.

A hónap végégig kell elszámolniuk a 2020-ban 1 százalékos felajánlásokban részesült civil szervezeteknek, mert közülük csak azok kaphatnak jövőre szja 1 százalékos felajánlást, amelyek eljuttatják a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) 20KOZ közleményt május 31-ig – közölte a NAV csütörtökön az MTI-vel.

Kiemelték, a 20KOZ közleményben minden szja 1 százalékos összeg felhasználását jelölni kell, amit a NAV 2020. január 1-jétől 2020. december 31-ig kiutalt a kedvezményezettnek, illetve amit a kedvezményezett a 19KOZ közleményében esetlegesen tartalékolt. A 20KOZ közlemény és kitöltési útmutatója a NAV honlapjáról letölthető.

Az elszámolásra kötelezett kedvezményezettek májusban két alkalommal kaptak elektronikus levelet a NAV-tól az elszámolandó összegekről, utoljára május 16-án.

Amennyiben a civil szervezet jogutód nélkül megszűnik, soron kívül kell elszámolnia a 20KOZ közleményben esetlegesen tartalékolt és a 2021. január 1-jét követően kiutalt összegek felhasználásáról a 22MKOZ bizonylaton.

Előfordulhat, hogy a szervezet nem szűnik meg, azonban a kiutalt összegre nem tart igényt és a regisztrációjának törlését kéri, ebben az esetben is a 22MKOZ bizonylaton kell elszámolni és a fel nem használt összeget a benyújtással egy időben visszafizetni.

Az adóhivatal arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a szervezet a határidőig a közleményt nem nyújtja be, illetve a közleményében számszaki hibás adatokat közöl, vagy nem az elszámolandó összeget szerepelteti, és azokat a NAV felhívása ellenére nem javítja, a hivatal kizárja a 2023. évi kedvezményezettek közül.