Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Országszerte vízosztással és párakapukkal védik a lakosságot

A hőség miatt országszerte igyekeznek védeni a lakosságot az önkormányzatok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban tovább fokozódik a kánikula, csütörtökön és pénteken 40 Celsius-fok közeli maximumok is lehetnek, többfelé hajnalban sem csökken 20 fok alá a hőmérséklet.

Az országos tisztifőorvos csütörtök éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el.

Kecskeméten a kánikula idején a Deák és a Főtéren párakapukat állítanak fel, a Kecskeméti Városüzemeltetési Kft. munkatársai folyamatosan locsolják az utcákat és a növényeket, az önkormányzat Rákóczi úti ügyfélszolgálati irodájában pedig vizet osztanak.

Baja és Kiskunhalas önkormányzatának közösségi oldalán összegyűjtötték a klimatizált helyiségek listáját, ahova bárki bemehet egy kis pihenőt tartani a hőségriadó idején. Kiskunfélegyházán a polgármesteri hivatal előtt osztanak vizet hétköznap 10.00 és 12.30 óra között. Párakaput három helyen működtetnek: a település főutcáján két helyen és a Móravárosban. Az egyes városrészekben és a központban is folyamatosan locsolják a forgalmas, aszfaltozott főutakat.

A debreceni önkormányzat a belváros három pontján párakaput működtet, az önkormányzati épületek ügyféltereiben kancsókból friss, hűtött ivóvizet kínálnak a betérőknek. Debrecen több pontján minden nap palackos vizet osztanak, amíg tart a kánikula, a városban 14 szökőkút és csobogó működik folyamatosan és 21 köztéri ivókutat is használhatnak a szomjazók.

Békés megye több településén (Orosházán, Sarkadon, Szarvason, Békésen, Gyulán) főként párakapuk és szökőkutak működtetésével, valamint locsolással igyekeznek enyhíteni a meleget. Gyulán szintén ellenőrizték, hogy működnek-e a csobogók és ivókutak; Békésen vízosztást is szervez az önkormányzat. Orosházán az utakat és járdákat javító Városüzemeltetési Zrt. dolgozóinak több pihenőidő és folyadékpótlás jár.

Békéscsabán a jegyző felhívta az önkormányzati intézmények vezetőinek figyelmét, hogy a mintegy 1300 önkormányzati dolgozónak a hűtött irodahelyiséget vagy védőfelszerelést és védőitalt, illetve munkavégzés közben a szüneteket biztosítani kell. Emellett a Csabagyöngye Kulturális Központ (CSAKK) és a Békés Megyei Könyvtár vezetőjét külön megkérte, biztosítsanak pihenési lehetőséget a légkondicionált aulákban a hőség elől betérők számára. Párakapukat is felállítottak, továbbá megkezdték a vízosztást – mondta az MTI-nek Nagy Ferenc (Hajrá Békéscsaba Egyesület) alpolgármester.

Salgótarján belvárosában két helyen működtetnek párakaput és a városszerte elérhető közkutak listáját is közzétette közösségi oldalán Fekete Zsolt (Salgótarján, Szeretem! Egyesület-DK-Jobbik-LMP-Momentum-MSZP-Párbeszéd-Tarjáni Városlakó Egyesület) polgármester. Mivel a nagyobb településrészek közül Zagyvapálfalván nincs ivókút, oda lajtoskocsit vitettek.

A Nógrád megyei katasztrófavédelem közzétette a listát a légkondicionált helyiségekről.

Kaposváron párakapukat állítottak fel a Kossuth téren, az Ady Endre utcában, a Zsolnay-kútnál és a Városligetben a harmadfokú hőségriasztással összefüggésben – közölte Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester Facebook-oldalán. A településvezető tudatta, hogy az Európa-parknál vizet osztanak, a város útjait locsolóautó hűti.

A miskolci városi önkormányzat azt közölte, hogy a hőség miatt tovább tart nyitva Miskolctapolcán a barlangfürdő: kedd után szerdán és csütörtökön is egy órával később, 20 órakor zár.

Szombathely főterén vizet osztanak és párakaput állítottak fel, a város több pontján találhatók vízvételi helyek – ivókutak és köztéri vízcsapok – a listát az önkormányzat hivatalos honlapján tették közzé. Kéner Balázs, a városháza kommunikációs vezetője azt közölte: megnyitották a városháza épületének földszinti, légkondicionált auláját, illetve több olyan szombathelyi közösségi tér – áruház, pláza, bevásárlóközpont – címét közölték honlapjukon, ahol hűtött helyiségek találhatók.

Győr fideszes polgármestere, Dézsi Csaba András közölte: a megyeszékhelyen napközben vizet osztottak a Pannon-Víz Zrt. munkatársai a belváros több pontján, így a Megyeháza téren, a Baross úti Csónakos szobornál és a Széchenyi téren. A Győr-Szol Zrt. 10 és 18 óra között két locsolóautóval folyamatosan frissíti a város fő közlekedési útvonalait és a belváros forgalmas útszakaszait. A munka addig folytatódik, amíg az időjárási körülmények indokolják.

A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. a honlapján azt írta, hogy várhatóan csütörtökig vizet osztanak a soproni és a szombathelyi vasútállomásokon, szintén 10 és 18 óra között.

A szekszárdi önkormányzat azt közölte: a forgalmasabb helyeken, köztük a rendelőintézet előtt, párakapukat állított fel az önkormányzat, a Garay téren a polgármesteri hivatal munkatársai vizet osztanak a járókelőknek. A közterület-felügyelet munkatársai a hőségben kiemelt figyelmet fordítanak a hajléktalanokra – tették hozzá.