Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Sikeresen varrták vissza egy férfi fél kézfejét és három ujját

A műtét nyolc órán át tartott.

Otthonában folytathatja gyógyulását az a férfi, akin a pécsi klinikán hajtottak végre sikeres kézvisszaültetést, miután három ujját és fél kézfejét levágta egy faaprítógép Zalalövőn múlt vasárnap – közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-vel pénteken.

A közlemény szerint a gép az 54 éves férfi jobb kezének mutató, középső és gyűrűs ujját, valamint a fél kézfejét vágta le. A PTE Klinikai Központ Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikáján nyolcórás műtétet hajtott végre rajta Kromek Lóránd osztályvezető főorvos által vezetett orvosi csapat.

A kommünikében a főorvost idézve azt írták, hogy a kéz lágyrészeinek vérellátása több nappal a sikeres operáció után is stabil, így a beteg hazatérhetett, viszont a vasúti műszaki ellenőrként dolgozó férfi „még hosszú gyógyulási folyamatnak és rehabilitációnak néz elébe”, sérülése súlyosságát és jelentőségét pedig az is fokozza, hogy jobbkezes.

Magyarországon először Nyárády József professzor végzett kisvégtag-visszaültetést 1979-ben a pécsi klinikán, 1982-ben pedig ugyancsak a baranyai megyeszékhelyen ültettek vissza először kart. A sikeres replantációk sorát ma egy külön erre, illetve mikrosebészetre specializálódott team folytatja – olvasható a PTE közleményében.