Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

A felsőoktatásba jelentkezők 74 százalékát vették fel

Pótfelvételire is hamarosan lesz lehetőség.

A felsőoktatásba jelentkezők 74 százalékát felvették valamilyen képzésre – közölte a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Hankó Balázs elmondta: mintegy százezer jelentkezőből 73 805-öt vettek fel, ami 2020-hoz képest 8 százalékos bővülést jelent. A hallgatók 82 százalékának, 60 517 diáknak az állam finanszírozza a tanulmányait – jelezte a helyettes államtitkár. Úgy fogalmazott, finanszírozási szempontból „a világon egyedülálló” a magyar felsőoktatás.

Beszámolt arról is, hogy az idén érettségizett diákok mintegy 60 százaléka jelentkezett a felsőoktatásba.

Hankó Balázs a kormányzat számára leginkább fontos célnak nevezte az első diplomát szerzők arányának növelését. Ezt az alap- és az osztatlan képzésben részt vevő hallgatók számának növelésével lehet elérni, az ő arányuk idén 2 százalékos növekedést mutat 2021-hez képest – fűzte hozzá.

Felsorolása szerint az Eötvös Loránd Tudományegyetemre (ELTE) 11 ezer, a Debreceni Egyetemre 6500, a Budapesti Gazdasági Egyetemre 6200, a Szegedi Tudományegyetemre több mint 6 ezer hallgató nyert felvételt, ezeket az intézményeket a Pécsi Tudományegyetem, a budapesti Műegyetem, a győri Széchenyi István Egyetem és az Óbudai Egyetem követi.

A helyettes államtitkár álláspontja szerint a fenntartói modellváltás sikerességét jelzi, hogy a Nyíregyházi Egyetem a múlt évihez képest 18 százalékkal több diákot vett fel, a kecskeméti Neumann János Egyetem szintén 18 százalékkal, a Dunaújvárosi Egyetem pedig 10 százalékkal. Velük „direkt arra szerződtünk, hogy a térségi megtartóerő és a térségi bevonzóerő legyen meghatározó” – hangoztatta.

A felsőoktatási trendekről közölte: 2020-hoz képest a felvettek száma az agrárképzésben 25 százalékkal, a sportképzésben 22 százalékkal, a műszaki képzésben és az orvos-egészségügyi területen 16-16 százalékkal nőtt.

Hankó Balázs jelezte azt is, hogy idén 6400 nyertek felvételt pedagógusképzésekre.

Beszámolt arról is, hogy ebben az évben 123 idegennyelvű képzést indítanak a magyar felsőoktatásban.

A ponthatárokra kitérve ismertette: minden markáns területen néhány pontos emelkedés volt tapasztalható.

Hankó Balázs közölte, a kormány idén megduplázta a felsőoktatás finanszírozását, ezért ugyanakkor minőségi és teljesítmény szempontokat várnak el az intézményektől és a hallgatóktól.

A fenntartói modellváltásra utalva azt hangsúlyozta, hogy magyar felsőoktatás jó, és egyre jobb, ami nemzetközi szinten is előrelépést biztosít.

Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese felhívta a figyelmet arra, hogy pótfelvételi idén is lesz; akit nem vettek fel vagy nem adott be jelentkezést az általános eljárásban, az még megteheti.

A pótfelvételi is elektronikusan történik majd, de csak egy jelentkezési helyet lehet megjelölni – fűzte hozzá. Jelezte, a pótfelvételi eredményeit augusztus végén hirdetik majd ki. (MTI)

Fotó: MTI/Balogh Zoltán