Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Férfiaknak szánt, veszélyes étrend-kiegészítőt vont ki a forgalomból a Nébih

Az ügyben eljárás folyik, a hivatal a forgalmazóval szemben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki.

Komoly egészségkárosodást is okozhat a GentleManus elnevezésű, férfiaknak szánt étrend-kiegészítő tiltott gyógyszerhatóanyag-tartalma miatt, ezért a terméket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kivonta a forgalomból és visszahívta a fogyasztóktól – közölte a Nébih a honlapján pénteken.

A közlemény szerint a Perfect Play Kft. által üzemeltetett https://potencianovelo-szerek.hu webáruházban végzett hatósági mintavételt a hivatal. Bár a próbavásárlás eredeti tárgya egy másik termék volt, végül a webáruház által ajándékba küldött étrend-kiegészítőről állapította meg az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, hogy szildenafil gyógyszerhatóanyagot tartalmaz és a mért 58,34 milligramm mennyiség már terápiás dózisnak számít.

A szildenafil hatóanyag a merevedési zavarok terápiájában alkalmazott vegyület. Az ilyen készítmények hatóanyagtartalma 25-100 milligramm között mozog, kiadásuk Magyarországon orvosi rendelvényhez kötött – ismertette a hivatal.

Kiemelték, gyógyszerhatóanyagot élelmiszerekben (amelynek az étrend-kiegészítők is minősülnek) tilos felhasználni, az kizárólag az engedélyezett, felügyelt módon előállított gyógyszereknél engedhető meg.

A tiltott gyógyszerhatóanyag-tartalom mellett a termék hamisítványnak is minősül. A csomagoláson található információk szerint ugyanis a GentleManus étrend-kiegészítő kizárólag növényi hatóanyagokat tartalmaz.

A termék fogyasztása a vásárlók számára komoly egészségkárosodási kockázatot jelent, ezért a hivatal minőségmegőrzési időre való tekintet nélkül azonnali hatállyal elrendelte, hogy a terméket vonják ki a forgalomból és hívják vissza a fogyasztóktól.

Az étrend-kiegészítő forgalmazója a jelölés szerint a szlovák PEROME s.r.o, és Kínából származik. A hatóság megtiltotta a GentleManus megnevezésű termék további behozatalát, valamint az élelmiszerek és takarmányok európai sürgősségi riasztórendszerén (RASFF) keresztül a szlovák hatóságot is értesíti az esetről.

A Nébih kéri a vásárlókat, amennyiben a készítmény forgalmazását észlelik, a lakosság egészségének védelme és a gyors hatósági intézkedések érdekében jelezzék azt a Nébih ZöldSzámán (06-80/263-244) vagy a e-mail címen. (MTI)