Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Építési engedélyt kapott Paks II. reaktorépülete

Jelenleg a talaj kitermelése zajlik öt méteres mélységig.

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a paksi atomerőmű bővítésére vonatkozóan kiadta az ötös számú blokk reaktorépületének építési engedélyét, így lehetővé válik a kivitelezési munkák megkezdése – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Prágában.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető szerint ez az épület garantálja majd, hogy a nukleáris energiatermelés során a reaktortartályból és a hozzá kapcsolódó eszközökből nem kerül ki káros anyag a környezetbe, így biztosítva, hogy „külső természeti vagy emberi hatások, ne adj’ Isten támadások esetén sem kell radioaktív szennyezéstől tartani”.

Rámutatott: az erőmű építése a legszigorúbb biztonsági követelmények mellett zajlik és a speciális kettősfalú konténment épület még akkor is védelmet nyújtana a szennyeződéstől, ha rázuhanna egy nagy utasszállító repülőgép.

A miniszter arról számolt be, hogy miután az OAH a napokban már megadta a létesítési engedélyt, a paksi telephelyen megkezdődött a munka, jelenleg a talaj kitermelése zajlik öt méteres mélységig.

– Végre intenzívvé, dinamikussá tudtuk tenni a paksi atomerőmű építési fázisát. Ez biztosítani tudja számunkra azt, hogy 2030-ig az új blokkokat meg fogjuk építeni és azok működésbe léphetnek, ezáltal Magyarország energiaellátásának biztonsága felé nagyon fontos lépéseket fogunk tenni – fogalmazott.

Kiemelte, hogy a két új reaktorblokk megépítésével Magyarország függetleníteni tudja magát a nemzetközi energiapiacok hosszú távú bizonytalanságától és garantálni tudják hazánk biztonságos ellátását.

Szijjártó Péter az európai uniós külügyminiszterek informális tanácsülésén vesz részt Prágában, előtte pedig találkozik a cseh közlekedési miniszterrel, a város új érsekével, illetve Andrej Babissal, az ANO mozgalom elnökével és Tomio Okamurával, az ugyancsak ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia Pártjának (SPD) vezetőjével. (MTI)

Fotó: paks2.hu