Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Az EU a járvány őszi és téli hullámaira való felkészülés fokozást sürgeti

Az intézkedés célja az oltások beadása és a járvány nyomonkövetése.

Az Európai Bizottság intézkedéseket javasolt pénteken, köztük az oltási kampányok fokozását és az egészségügyi rendszerek felkészítését, hogy az őszi és téli időszakban elkerülhető legyen a koronavírus-fertőzés európai esetszámainak újabb emelkedése.

Az uniós bizottság által javasolt, a világjárvány jövőjét és a lakosság immunitási szintjét a remények szerint meghatározó intézkedések célja az oltóanyagok beadásának fokozása, valamint a járvány terjedésének nyomonkövetése.

A brüsszeli testület közleményében hangsúlyozta, a tagállamoknak újabb stratégiákat kell kidolgozniuk, hogy gyorsan, tartósan és hatékonyan tudjanak reagálni a koronavírus-járvány hűvösebb időszakban ismételten várható erősödésére. A tagállamok oltási programjaik összehangolása korlátozni fogja az egészségügyi rendszerekre nehezedő nyomást, a gazdaságok zavarait és a társadalom előtt álló kihívásokat – írták.

Az Európai Bizottság egyebek mellett azt javasolta, hogy a tagállamok indítsanak kampányt a koronavírus elleni első és második oltás, valamint az emlékeztető – azaz harmadik és negyedik – oltások felvételre. A tagállamoknak kiemelten kell kezelniük a harmadik és negyedik oltások beadását a 60 évesnél idősebbek, valamint a koronavírus okozta betegség kockázatának különösen kitettek számára – húzták alá. A tagálami hatóságok számára elegendő logisztikai kapacitást kell biztosítani az oltások beadásához – tették hozzá.

A tagállami kormányoknak a járványügyi helyzettől függően fontolóra kell venniük a szájat és az orrot eltakaró maszkok használatának újbóli elrendelését, valamint a rendezvények és összejövetelek résztvevői számának korlátozását a vírus terjedésének akadályozásáért – írták.

Az EU-n belüli szabad mozgás biztosítása továbbra is döntő fontosságú mind az egyéni utazók, mind az áruszállítás szempontjából a koronavírus-járvány hullámgörbéjének esetleges újabb emelkedése esetén is – húzták alá.

Mivel továbbra is alapvető fontosságú a koronavírus elleni globális küzdelem támogatása a világjárvány megszüntetéséért, az EU megújítja együttműködését nemzetközi partnereivel, hogy világszerte biztosítsa az oltóanyagok gyors fejlesztését, elérhetőségét és méltányos elosztását – tette hozzá közleményében az Európai Bizottság. (MTI)