Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Megkezdődött a Dunában a Várkert Bazárnál talált légibomba kiemelése

A biztonság megőrzése érdekében óriási területet zárt le a rendőrség.

Megkezdték a budapesti Várkert Bazárnál a Duna medrében talált második világháborús légibomba kiemelését a Magyar Honvédség tűzszerészei hétfő délelőtt.

Gajdos Milán, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-nek elmondta: a rendőrség mintegy négyszáz méter sugarú körben lezárta a területet és megkezdődött a művelet.

Első lépésben a tűzszerész búvárok rögzítési pontokat alakítanak ki a hajóállomás közelében előkerült légibombán, hogy az aknamentesítő hadihajó speciális darujával ki tudják emelni a katonák a robbanótestet a folyóból – mondta.

A múlt héten a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó búvárai gyakorló merülés közben egy százkilós, szovjet gyártmányú légibombára bukkantak az Erzsébet híd és a Lánchíd közötti folyamszakaszon.

duna bomba2

A robbanóeszköz biztonságos kiemelése és hatástalanítása idejére a rendőrség mintegy négyszáz méter sugarú körben lezárja a területet, így a budai alsó rakpart Clark Ádám tér és a Fátyol park közötti szakaszát, a Lánchíd utcát a Clark Ádám tér és az Ybl Miklós tér közötti szakaszon, az Ybl Miklós teret, valamint a Várkert rakpartot.

A Lánchíd utcára, az Ybl Miklós térre, a Döbrentei utcára, valamint Várkert rakpartra néző ingatlanokat hétfő reggel 8 órakor elkezdték kiüríteni.

A Várkert Bazár tudatta: a lezárások érintik a Várkert Bazár teljes területét, nem látogatható a Neoreneszánsz kert és zárva vannak az információs pontok a Clark Ádám téren, a keleti felvezetőnél és a Savoyai-teraszon is.

A hatástalanítás idejére hétfő reggeltől a Budavári Önkormányzat befogadási helyként üzemelteti a Virág Benedek Házat (Döbrentei utca 9).

Fotó: MTI/Lakatos Péter