Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Belátható közelségbe került az uniós megállapodás

A pénzügyminiszter szerint a kormány vállalásaival november közepére megoldódnak a viták.

A magyar kormány vállalásai ha teljesülnek, akkor az Európai Unióval folyó viták a helyreállítási alap kérdésében november közepén megoldódnak – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a 60. Közgazdász-vándorgyűlésen pénteken Szegeden.

Kiemelte, a koronavírus-járvány és a háború okozta gazdasági válságon kívül politikai természetű viták is jelentősen befolyásolják Magyarország gazdasági lépéseit. A pénzügyminiszter ilyen politikai vitának nevezte egyebek közt az uniós forrásokról folyó ügyeket. Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a kormány vállalásaival november közepén a helyreállítási alap kérdésében megoldódnak a viták.

Varga Mihály arra figyelmeztetett, hogy az infláció, az energia- és nyersanyagárak robbanása, az aszály és a migráció tükrében „nem könnyű évtized előtt állunk”. „Ezek a válságok abba az irányba mutatnak, hogy egy olyan adósság- és finanszírozási válság állhat elő, amit eddig nem tapasztaltunk” – húzta alá. Hozzátette: minden ország bajba kerülhet, amelynek nagy az adóssága.

A pénzügyminiszter kifejtette: egy ország gazdasági sebezhetőségének két legfontosabb eleme az energia- és az élelmiszer-ellátás. Magyarország erős élelmiszeriparral rendelkezik, így ebből a szempontból az ország sebezhetősége korlátozott. Energiakitettség tekintetében azonban „sokkal sebezhetőbbek vagyunk” – mondta. Hozzátette, hogy az energiaárak drasztikus növekedése „abnormális” helyzetet teremtett, amire nem lehetett felkészülni.

Varga Mihály emlékeztetett, hogy a gáz ára csaknem tízszeresére növekedett. „Ha olcsóbb nem lesz, akkor kevesebbet kell fogyasztani belőle” – fogalmazott hozzátéve, hogy előtérbe kerül az energiahatékonyság, amelyet a középtávú gazdasági tervek végrehajtásának kulcselemeként jellemzett.

Varga Mihály arról is beszélt, hogy az energiahatékonyság növelése mellett a megtakarítások ösztönzésével is mérsékelhető a fogyasztói árakra nehezedő nyomás. Ezzel kapcsolatban fontos kérdésnek nevezte a lakosság pénzügyi megtakarítási hajlandóságának fenntartását.

Két fókuszpontja van a kormányzat válságkezelő döntéseinek: a kkv-k és a nagyvállalatok – ismertette a pénzügyminiszter. Megjegyezte: az EU lehetővé tette, hogy az energiaigényes cégek támogatása ne minősüljön tiltott állami támogatásnak. Kiemelte, ha a nagy cégek kiesnek az értékláncból, sokkal nagyobb lesz a veszteség, mint amennyivel támogatja őket a kormány.

Varga Mihály elmondta, hogy a jövő évi költségvetéshez „hozzá kell nyúlni”, a 2022-es és a 2023-as év nehéz időszak lesz, de 2024-től a magyar gazdaság visszatérhet abba a növekedési tartományba, ahol korábban volt. Közölte: a kormány 4,9 százalékos államháztartási hiányt tervezett erre az évre, de arról döntött, hogy jelentős mennyiségű plusz gázt szerez be az idén, aminek költsége növeli a hiányt, így a hiány év végére 6,1 százalék lesz. (MTI)

Fotó: MTI/Marjai-János