Bulvár
Gasztronómia
Veterán autók
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Bulvár
Gasztronómia
Veterán autók
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió

Az uniós előírásnál közel 50 százalékkal több földgáz volt a hazai tárolókban

A hazai földgáztárolók november 1-jére elérték a 85 százalékos töltöttséget.

Ez közel 50 százalékkal több, mint az Európai Unió (EU) gáztárolási rendeletében erre az időpontra előírt szint – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint az uniós ütemezés alapján Magyarországnak november 1-jéig ötéves átlagfogyasztása 35 százalékát (3,65 milliárd köbméter) kellett kötelezően betárolnia.

A hazai földgáztárolók töltöttsége azonban 5,38 milliárd köbméter volt november 1-jén, ez 1,73 milliárd köbméterrel több az előírt töltöttségi szintnél, és 500 millió köbméterrel több az egy évvel korábbinál.

Az éves fogyasztásarányos töltöttség november 1-jén 53,8 százalék volt, ez 25,7 százalékkal több az európai földgáztárolók töltöttségi átlagánál. A Magyarországon betárolt 5,38 milliárd köbméternyi földgáz mennyisége 135,75 százaléka az éves lakossági fogyasztásnak.

Az ország földgázellátása továbbra is zavartalan. A piaci szereplők igényei és az időjárás függvényében a földgáztárolók és a hozzájuk tartozó műszaki infrastruktúra a következő időszakban is betárolási üzemmódban működhet – áll a közleményben.