Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Az uniós előírásnál közel 50 százalékkal több földgáz volt a hazai tárolókban

A hazai földgáztárolók november 1-jére elérték a 85 százalékos töltöttséget.

Ez közel 50 százalékkal több, mint az Európai Unió (EU) gáztárolási rendeletében erre az időpontra előírt szint – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint az uniós ütemezés alapján Magyarországnak november 1-jéig ötéves átlagfogyasztása 35 százalékát (3,65 milliárd köbméter) kellett kötelezően betárolnia.

A hazai földgáztárolók töltöttsége azonban 5,38 milliárd köbméter volt november 1-jén, ez 1,73 milliárd köbméterrel több az előírt töltöttségi szintnél, és 500 millió köbméterrel több az egy évvel korábbinál.

Az éves fogyasztásarányos töltöttség november 1-jén 53,8 százalék volt, ez 25,7 százalékkal több az európai földgáztárolók töltöttségi átlagánál. A Magyarországon betárolt 5,38 milliárd köbméternyi földgáz mennyisége 135,75 százaléka az éves lakossági fogyasztásnak.

Az ország földgázellátása továbbra is zavartalan. A piaci szereplők igényei és az időjárás függvényében a földgáztárolók és a hozzájuk tartozó műszaki infrastruktúra a következő időszakban is betárolási üzemmódban működhet – áll a közleményben.