Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Indiai orrszarvú született a Nyíregyházi Állatparkban

Az újszülött jelenleg 62 kiló, naponta 20-30 liter anyatejes fogyaszt el.

Indiai orrszarvú született a Nyíregyházi Állatparkban – közölte az állatkert az MTI–vel. A borjú a világon a nyolcadik, amely zárt tartási körülmények között született az idén – olvasható a közleményben. Az anyaállatnak, a 11 éves Arunának és a 18 éves apaállatnak, Hansnak ez az első közös utódja. A csaknem 20 éves bikához köthető az ország első indiai orrszarvú borja is, akinek a 14 éves Jázmin nevű tehén adott életet 2018–ban.

A jelenleg 62 kilogrammos újszülött állat mindennapjait folyamatosan figyelemmel kísérik az állatkert dolgozói, aki a naponta elfogyasztott 20–30 liternyi anyatejnek köszönhetően minden nap 1–2 kilogrammot gyarapszik. Ivarérett korára testtömege elérheti akár a 2500 kilogrammot is – írják.

Az országban csak a Nyíregyházi Állatparkban szaporodó indiaiorrszarvú–csapat jelenleg a három ivarérett állatból áll, melyek az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram által kerültek a városba. Az idén 25 éves állatkert komoly szakmai sikerként könyveli el a most született indiai orrszarvú bikát és a 11 hete világra jött afrikai elefánt borjút, hiszen a két leginkább veszélyeztetett vastagbőrű tenyésztése nehéz feladat zárt tartási körülmények között.

Az indiai orrszarvúak ivarérett korukra 1800 és 2700 kilogrammos tömeget érhetnek el. A páncélos orrszarvúnak is nevezett állatnak egy tülke van, melyet a nőstény és hím egyaránt visel. Barnásszürke bőrük 2–5 centiméter vastag, gazdagon redőzött, emiatt a megjelenésük a középkori lovagok páncélzatára emlékeztet.

A faj védelme érdekében az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) Fajmegőrzési Programot (EEP) állított fel, melynek keretében jelenleg 171 egyedet tart 67 állatkert.

MTI/Balázs Attila