Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió

Médiatudatosság-fejlesztéssel az álhírek ellen

Sokan nem is sejtik, milyen károkat okozhatnak a kamu hírek.

A Nemzeti Média– és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Protestáns Újságírók Szövetsége együttműködési megállapodást írt alá a médiatudatosság, a korszerű infokommunikációs megoldások terjesztése és a média–szakemberképzés fejlesztése érdekében.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága az MTI–hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: az együttműködés célja közös kutatások, tanulmányok, kiadványok, szakmai rendezvények megvalósítása.

Az első közös szakmai fórum a 2022. október végén a „Fake News – avagy miért hiszünk el mindent” elnevezésű rendezvény volt, amely az álhírek jogi, társadalomtudományi aspektusaival foglalkozott.

Pap János Tamás, az NMHH szakértője a rendezvényen tartott előadásában azt vizsgálta, hogyan lehet fellépni a jog eszközeivel az álhírek ellen. A probléma a jogász szerint azért is nehezen orvosolható, mert egyrészt nem egyértelmű, mi az, amit szabályozni érdemes, másrészt önmagában a valótlan ténymegállapítás nem feltétlenül jogellenes, jogi eszközökkel egyedül a dezinformáció ellen lehet fellépni. A dezinformáció ugyanis kedvezőtlenül befolyásolja a demokratikus nyilvánosságot, gyengíti a sajtóba és az állami szervekbe vetett bizalmat, és akár nemzetbiztonsági fenyegetést is jelenthet.

A szakember szerint az álhírek legnagyobb veszélye abban áll, hogy hatásukra a hírfogyasztó képtelen lesz attitűdjének megváltoztatására, alternatív értelmezések megfontolására. Az álhírek elleni védekezésben kulcsszerepet kaphat a nagyobb médiatudatosság, a tényellenőrzés és a megfelelő színvonalú médiaoktatás.

A közleményben idézték Szabó László Zsoltot, az NMHH médiapiaci együttműködési és kutatási igazgatóját, aki azt mondta: az NMHH régóta aktív szerepet vállal a médiaoktatás és médiatudatosság elősegítésében, a Bűvösvölgyben folyó szervezett munka mellett is keresi a további lehetőségeket.

Nagy Katalin, a Protestáns Újságírók Szövetségének elnöke az NMHH közleménye szerint arról beszélt, hogy a médiatudatosság fejlesztését a Protestáns Újságírók Szövetsége is fontos feladatának tartja, ez integráns elemét képezi a szövetség stratégiájának. „Küldetésünknek tekintjük az értékteremtést és a keresztény értékrend képviseletét a médiában, továbbá mediátor szerepet vállalunk a világi média és az egyházak képviselői között, így is támogatva a közös célok megvalósítását” – emelte ki.