Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Továbbra sem várható komolyabb lehűlés

Bár a naptár szerint elkezdődött a tél, az időjárás egyelőre őszi jelleget mutat.

Komolyabb lehűlés a következő egy hét során sem valószínű, sőt a jövő hét első felében az éjszakai fagyok is megszűnnek – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Hozzátették: a múlt hét második felében a nyugati tájakon volt naposabb, melegebb időjárás, szinte tavaszias időben lehetett haladni a még késő őszre maradt talajmunkákkal, bár hajnalonként gyenge fagyok is előfordultak, ugyanakkor keleten több volt a felhő, a hétvégén borongós, párás, hűvös időben a talajok is nehezebben szikkadtak. A hét első felében fordult az időjárás, és a keleti, északkeleti országrészben sütött többet a nap, az ország délnyugati harmadán pedig szerdán és csütörtök délelőtt több-kevesebb eső is esett. A heti csapadékmennyiség a Balatontól délnyugatra eső területeken kissé meghaladta az 5 millimétert, az ország nagy részén azonban 1 milliméter alatt alakult.

Megjegyezték: novemberben az északi, északnyugati országrészben a sokéves átlagnál kevesebb, a középső országrészben pedig jelentősen több csapadék hullott, míg az egész ősz folyamán az ország északkeleti harmadán és a déli határszélen esett az átlag fölötti, míg a Dunántúl nagy részén és az Alföld középső tájain annál jóval kevesebb eső. A talajok felső félméteres rétege ősz végén jellemzően jó vízellátottságú, a mélyebb talajrétegek feltöltődéséhez azonban főként az Alföld és a Kisalföld területén még sok csapadékra van szükség a tél folyamán. A novemberi átlaghőmérséklet 1, néhol 2 fokkal alakult magasabban az ilyenkor szokásosnál.

Az elemzés szerint a következő egy hétben déli, délnyugati áramlással enyhe, az eddiginél nedvesebb légtömegek áramlanak az ország fölé a magasban, ezért komolyabb fagyra a folytatásban sem kell számítani, viszont több hullámban érkezik csapadék, jellemzően eső formájában. A következő egy hét csapadékmennyisége azonban csak kevés helyen haladja meg a 10 millimétert, inkább a többször előforduló kisebb esők lesznek a jellemzők.

A hét végéig éjszakánként főként az ország kevésbé felhős keleti felén várható nagyobb területen az eddigiekhez hasonló, nem túl erős fagy, majd a jövő hét első felében az ország döntő részén fagymentesek lesznek az éjszakák. A legmelegebb órák hőmérséklete pénteken csak 1-5 fok között, majd szombattól jellemzően 4-9 fok között alakul – írta a meteorológiai szolgálat. (MTI)