Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Figyelmeztetést adott ki a Nébih: Senki ne vásároljon élő baromfit a madárinfluenza-járvány miatt korlátozott területekről

A szabályszegőket súlyos pénzbüntetéssel sújtják.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt kéri, hogy senki ne vásároljon élő baromfit a madárinfluenza-járvány miatt korlátozás alá eső területekről, mivel ez könnyen a járvány kiterjedéséhez vezethet.

A hivatal honlapján csütörtökön közzétett tájékoztatás szerint a Nébih felé több jelzés is érkezett az elmúlt napokban, miszerint internetes hirdetési portálokon korlátozás alatt álló Bács-Kiskun megyei területekről származó élő baromfit, jellemzően víziszárnyasokat kínálnak eladásra az ország egész területén.

A jelenleg érvényes előírások szerint a védő- és megfigyelési körzetekből kizárólag vágóhídra lehet az állatokat szállítani, oda is csak kedvező eredményű előzetes vizsgálatok alapján. Mivel a betegséget a fertőzött állatok is terjesztik, így a hirdetések azon túl, hogy súlyos szabályszegésnek számítanak, komoly járványügyi kockázatot is jelentenek, az esetlegesen vírushordozó szárnyasokkal ugyanis hozzájárulhatnak a még „mentes” megyék befertőzéséhez – olvasható a közleményben.

Mint írják, a Nébih felveszi a kapcsolatot az érintett szolgáltatókkal és a továbbiakban kiemelten figyeli majd a hasonló hirdetések megjelenését, és komoly bírsággal sújtja a szabályszegőket. Tekintettel a súlyos kockázatra, azon állattartóknak, akik tevékenységükkel bizonyítottan hozzájárulnak a járvány terjesztéséhez, bírósági feljelentéssel is szembe kell nézniük – figyelmeztettek a közleményben.

Az érintett települések listája elérhető a Nébih tematikus oldalán https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza-telepulesek.