Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Először született tüdőátültetett anyának gyermeke Magyarországon

A baba császármetszéssel jött világra.

Magyarországon először született tüdőátültetett anyának gyermeke a Semmelweis Egyetem (SE) Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján; a 3140 grammal világra jött kisfiú a Balázs nevet kapta, édesanyjával már elhagyhatták a klinikát – közölte az egyetem kedden az MTI-vel.

Azt írták, hogy tüdő- és szívtranszplantáltak terhessége csak különleges esetben, alapos felkészítés és szigorú ellenőrzés mellett engedélyezett a magas kockázati tényezők miatt.

A közleményben idézték Bohács Anikót, az anya poszt-transzplantációs kezelőorvosát, aki úgy fogalmazott: „extrém eset, hogy transzplantált személy gyermeket szülhet, hiszen bármilyen komplikáció lép fel a szervátültetés következtében, az az anya és a születendő gyermek életét is veszélyezteti”.

Az egyetem Pulmonológiai Klinikájának docense kiemelte, Magyarországon ez az első eset, hogy szív- vagy tüdőtranszplantált páciens szülhetett gyermeket, de ez a világban sem gyakori, mivel magas a kockázata a beültetett szerv kilökődésének.

Ismertetése szerint az édesanya felkészítésével több mint fél évet foglalkoztak, átgondolva a lehetséges szövődményeket is a terhességet megelőzően. A komplikációmentes szülést nagyban segítette, hogy nem voltak társbetegségei, ellenanyagok nem termelődtek a beültetett szervvel szemben, továbbá semmilyen kórokozója és kilökődési folyamata sem volt.

A császármetszéssel történő szülést Bánhidy Ferenc egyetemi tanár, általános rektorhelyettes, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese vezette le – írták a közleményben.