Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Átadták a szekszárdi légimentőbázist

Mintegy 650 millió forintból építették.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az eseményen azt mondta: az a cél, hogy mindenki biztonságban legyen Magyarországon, bárkinek bárhol van szüksége orvosi segítségre, 15 percen belül odaérjen hozzá a mentőautó vagy a mentőhelikopter.

– Ezért fejlesztettük a magyar légimentést, ezért épült ez a bázis is, amely 1350 négyzetkilométerrel növeli az országnak a légimentők számára elérhető részét – tette hozzá.

Az államtitkár felidézte, Magyarország korábban „nem állt a saját lábán” a légimentés terén, a mentőhelikoptereket külföldi cégtől bérelték.

A rendszer azonban néhány évvel ezelőtt átalakult: a rendőrség és az Országos Mentőszolgálat együttműködésében magyar tulajdonú mentőhelikopterekkel, magyar háttérsegítséggel és mentésirányítással hét bázisról kilenc, a mentőautónál nagyobb felszereltségű helikopterrel segítik a bajbajutottakat – mutatott rá.

Rétvári Bence kitért arra is, hogy a mentés eredményessége érdekében duplájára növelték a mentőszolgálat költségvetését, és a visszajelzések azt mutatják, hogy „a mentőszolgálat az egészségügy nagyon jól működő része”.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója az új légimentőbázis építését a mostanáig Pécs-Pogányban működő bázis kiváltásával, északabbra helyezésével, az ellátási terület növekedésének igényével indokolta.

A légimentők 2021-ben mintegy 3200 esetben segítettek bajbajutottaknak, Pécs-Pogányról indulva idén 500 ember mentésében vettek részt – közölte.

A főigazgató szólt arról, hogy a tervek szerint néhány hónapon belül átadják a megújult légimentőbázist Miskolcon, amely kulturáltabb körülményeket biztosít az ott dolgozóknak.

Csató Gábor kitért rá, a hét magyarországi légibázis „alapvetően lefedi az országot”, ugyanakkor folyamatosan vizsgálják, szükséges-e a kapacitás növelése.

– Tervben van egy Pápa környéki légimentőbázis létesítése, ez új helikopter vásárlásával is jár – fogalmazott.

A főigazgató a mentőhelikopterek állapotáról azt mondta, hogy azokat az állam két évvel ezelőtt vásárolta Norvégiából, jelenleg a biztonságos mentés minden feltétének megfelelnek. (MTI)

Fotó: MTI/Kiss Dániel