Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Meghalt Mécs Imre

A politikus halálhírét családja tette közzé a Facebookon csütörtökön.

Meghalt Mécs Imre 1956-os halálraítélt, a Szabad Demokraták Szövetségének egykori alapítótagja, volt országgyűlési képviselő – erősítette meg a család az MTI-nek.

Azt írták: Mécs Imre életének 90. évében, otthonában, szerető családja körében, csütörtök reggel hunyt el. A bejegyzést egy Mécs Imrétől származó idézettel zárták: „Szabadság nélkül nem lehet élni.”

Mécs Imre 1933-ban született Budapesten. A budapesti Eötvös József Gimnáziumban érettségizett, majd 1952-ben felvételt nyert a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karára, ahol 1957-ben abszolutóriumot szerzett, a villamosmérnöki oklevelet azonban politikai szerepvállalása miatt csak 1975-ben kaphatta meg.

Az 1956-os forradalomban játszott szerepe miatt 1957 júniusában letartóztatták és 1958-ban államellenes szervezkedés vádjával halálra ítélték, kilenc hónapot töltött a siralomházban. 1959-ben a halálbüntetést életfogytiglani börtönre változtatták, 1963-ban amnesztiával szabadult.

1980-ban tiltakozott az antidemokratikus választások ellen, 1983-ban egyik bajtársa temetésén az 1956-os eseményeket forradalomnak nevezte, és reményét fejezte ki, hogy a történelem igazságot fog szolgáltatni. Ezt követően izgatásért eljárást indítottak ellene, és eltávolították munkahelyéről. 1984-89 között a Duna Kör tagja, 1985-ban népszavazást kezdeményezett a Bős-Nagymarosi Vízlépcső ellen. 1987-ben egyik kezdeményezője, fogalmazója és aláírója a Százak levelének, amelyben öt pontba szedve sorolták fel a kormányprogram ellenzéki kritikáját.

Mécs Imre alapító tagja volt 1988-ban a Szabad Kezdeményezések Hálózatának, majd az ebből alakuló Szabad Demokraták Szövetségének, és szintén az ebben az évben létrejövő a Történelmi Igazságtétel Bizottságnak. 1990-ben az SZDSZ színeiben szerzett parlamenti mandátumot, 2006-ig képviselő. 2005 decemberében közölte, hogy öt évig szünetelteti SZDSZ-tagságát, mert a 2006-os választásokon az MSZP országos listáján indul. Újabb négy évig dolgozott országgyűlési képviselőként, ezt követően civil mozgalmak szervezője.

2011 januárjában az SZDSZ küldöttgyűlésén visszaállította tagsági viszonyát.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán