Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Már csak holnap éjfélig érvényesek a 2022-es matricák

Több mint 3 millió tavalyi éves országos és megyei autópálya-matrica érvényessége jár le kedden éjfélkor.

A hónap utolsó napjáig kell megújítani a mentességeket, kedvezményeket is – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) az MTI-nek küldött hétfői közleményében.

Tapasztalataik szerint az új éves autópálya-matricák beszerzését sokan hagyják az utolsó pillanatra, tavaly január 31-ig körülbelül 1,5 millió darab 2022-es éves – országos és megyei – pályamatricát vásároltak, aminek mintegy 13 százalékát, mintegy 190 ezer darabot a hónap utolsó két napján vettek meg a közlekedők – írják a közleményben.

Ismertették, hogy a 2023-as éves országos és megyei matricákból 2023. január 29-ig kicsivel több, mint 1,3 millió darab fogyott, ami a 2022-es évesmatrica-mennyiség kevesebb, mint a fele. Ez azt is jelenti, hogy a tavalyi évre vásárolt éves vignetta mennyiség 56 százalékát még nem vették meg a közlekedők – tették hozzá.

Az úthasználati díjfizetéshez kapcsolódó mentességek és kedvezmények megújítása szempontjából is fontos határidő a január 31-e. Eddig kell benyújtani az igénybe vételéhez szükséges kérelmet a közlekedési igazgatási hatósághoz, vagy a Belügyminisztérium nyilvántartások vezetéséért felelős helyettes államtitkárságához – olvasható a közleményben.

A mentességi körbe tartozó járműveknél nem kell úthasználati díjat fizetni. Ez a lehetőség olyan járművekre vonatkozik, mint például a rendvédelmi szervek által üzemben tartott, vagy a megkülönböztető jelzés használatára jogosult gépjárművek.

A kedvezmény, azaz a részleges díjmentesség lényege, hogy a jogosultak a D2 díjkategóriába tartozó gépjárművükkel D1 díjkategóriájú pályamatrica megváltásával használhatják a hazai e-matrica-díjköteles gyorsforgalmi úthálózatot. Ezt a lehetőséget a nagycsaládosok és a mozgáskorlátozottak vehetik igénybe.

Fontos, hogy a január 31-i határidő csak a nagycsaládosokat érinti, mivel a mozgáskorlátozottak esetében nem szükséges a bejelentést évente megújítani, jogosultságuk a mozgáskorlátozott parkolási igazolvány visszavonásával, illetve a nyilvántartásból történő törléssel szűnik meg – tájékoztatott a NÚSZ.

A szolgáltató autópálya-matrica vásárlásához saját nemzetiutdij.hu oldalát ajánlja, ahol a vignettát kényelmi díj nélkül lehet beszerezni, és a vásárlást igazoló bizonylatot, nyugtázó értesítést sem kell megőrizni a matrica érvényességének lejárta után két évig. A nemrégiben megújult, mobilra optimalizált oldalon az e-matrica könnyen és gyorsan beszerezhető, és a folyamat során kategóriaválasztó is segíti a vásárlót a járműre érvényes díjkategória eldöntésében – közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.