Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Már festik a Lánchíd korlátait

A 704 folyóméternyi korlátszerkezetet újra kellett gyártani.

Továbbra is az eredeti tervek szerint, költségkereten belül halad a Lánchíd felújítása; a szakemberek már festik a járdákra visszakerülő korlátokat és műemléki elemeket – tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-t.

A híd továbbra is munkaterület, gyalogosan a felújítás végleges szakaszának lezárta után, előreláthatólag 2023 őszén lehet átkelni rajta – írták a közleményben, hozzátéve: addig a BKK buszaival a Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér között mindkét irányban díjmentesen lehet utazni.

A 704 folyóméternyi korlátszerkezet jelentős részét a rozsda okozta károsodások miatt újragyártották. A szakemberek ezeket kisebb darabokban szerelik fel a járdákra, hogy a korlátrendszer követhesse a híd mozgását.

A Lánchíd díszes mellvédeit eközben már előkészítették a festésre. Nyolc íves mellvédöntvényt a Lánchíd 1914-1915-ös megjelenéséhez illeszkedően – archív fotók alapján rekonstruálva újonnan gyártottak le.

Mint írták, hamarosan az öntöttvas konzolok is a helyükre kerülnek a budai pilonon, ezek alapszerkezete és díszei már lefestve várják, hogy összeszereljék és február végén egy úszóműről a helyükre emeljék őket.

Emlékeztettek: a megújult útpálya tavaly decemberben, 18 hónappal a teljes lezárás után megnyílt a BKK járataival, a taxival, a kerékpárral, a motorkerékpárral és a segédmotoros kerékpárral közlekedők előtt.

A projekt befejezéséig elkészítik a járdák burkolatát, befejezik a belső hídfőhelyiségek és aluljárók felújítását, visszaépítik a hiányzó műemléki elemeket, az öntvény mellvédeket, konzolokat, járdakandelábereket, restaurálják a pályaszint alatti kőfelületeket, változtatható színképű díszvilágítást szerelnek fel, valamint gyalogos-átkelőhelyet létesítenek a pesti hídfő északi és déli járdája között – olvasható a BKK közleményében.