Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Évértékelő beszédet mondott Orbán Viktor: 2022 volt a legnehezebb, 2023 lesz a legveszélyesebb év a rendszerváltás óta

Orbán Viktor azt ígérte, év végére egyszámjegyűre csökkentik az inflációt.

Azt mondta, számolni kell azzal, hogy a háború egyre vadabb és kegyetlenebb lesz, ezért fel kell készülni arra, hogy az országgal szembeni hangnem is egyre durvább és kíméletlenebb lesz. „Provokációk, sértegetések, fenyegetések és zsarolások” – fogalmazott, jelezve, azt nem ígérheti, hogy könnyű lesz, de állni fogják a sarat.
Elmondta: „már régen túl vagyunk a szuverenitást tiszteletben tartó diplomáciai nyomásgyakorláson”.
Felidézte, 2014–ben Hillary Clinton akkori amerikai külügyminiszter csak „egy jó barátot, egy good friendet” küldött ide, hogy kormányellenes tüntetésekkel és néhány kitiltással térítse jobb belátásra a magyarokat.
A kormányfő úgy folytatta, akkor jól manővereztek, és Donald Trump képében megérkeztek a felmentő csapatok, „szerencsére nem ide, hanem Washingtonba”.
Hozzátette: Joe Biden amerikai elnök a jó barát helyett „egy présembert, press mant” küldött nagykövetnek, hogy bármi áron, de préselje bele a magyarokat a háborús táborba, préseljen ki belőlük egy csatlakozó nyilatkozatot.
Úgy fogalmazott, oda azért nem kellene eljutni, hogy legközelebb egy Puccini nevű embert küldjenek.
Orbán Viktor azzal kalkulál, hogy 2024–ben az Egyesült Államokban választás lesz, „republikánus barátaink” pedig „duzzadó izmokkal” készülnek a visszatérésre, és hogy a demokrácia Európában is megmutatja az erejét, a közvélemény egyre inkább békepárti lesz, tűzszünetet, béketárgyalásokat, több józanságot követel és ha kell új kormányokat választ majd.
Kijelentette, béke akkor lesz, ha az amerikaiak és az oroszok tárgyalnak egymással.
A magyar kormány szerint a további harc nem a győzelmet és a békét hozza el, hanem további százezrek halálát, kiszélesedő konfliktust, nyílt háborúba keveredő országokat, évekig tartó háborút, a világháború veszélyét – mondta, azt javasolva: „maradjunk mi magyarok a béke mellett, de a honvédelmi miniszter azért tartsa szárazon a puskaport”.
Hangsúlyozta: a bajt Brüsszel szabadította ránk az energiahordozókra kivetett szankciókkal, a betegség neve szankciós infláció, a vírus pedig a brüsszeli szankció.
Kiemelte: a szankciók négyezer milliárd forintot vettek ki a magyarok zsebéből 2022–ben. Ennyivel többet költöttek a magyar vállalatok, az állam és a családok a szankciók miatt energiára Magyarországon.
Ezt az összeget a vállalatok költhették volna béremelésekre, az állam adócsökkentésre vagy családtámogatásra, a családok pedig lakásvásárlásra vagy a gyermekeikre – tette hozzá.
Azt mondta: Brüsszelből segítség helyett csak újabb szankciók jönnek. „Az európai újjáépítési program minket megillető részét a brüsszeli bürokrácia jól megfontolt, rossz szándékkal nem adta oda se Magyarországnak, se Lengyelországnak”. Magyarország olyan pénzt nem kapott meg 2022–ben, a legnehezebb évben, amit a tagállamok közös hitelként vettek fel, és „nekünk, magyaroknak a ránk eső részét vissza kell majd fizetnünk”.
Leszögezte, az a legfontosabb, hogy az inflációt ne tekintsük kivédhetetlen Isten csapásának. És bár az infláció csúcsra jár, és nagy terheket ró a családokra, nem szabad tőle megijedni.
Kitért rá: a kormány vagy kéttucat intézkedést hozott, amelyekkel védi a vállalatokat és a családokat. Egy átlagos család a rezsicsökkentett árakon keresztül havi 181 ezer forintot spórol. Ez egész Európában egyedülálló.
Jelezte, noha a baloldal az élelmiszer–árstop visszavonását követeli, az addig marad, amíg a kormány az inflációt csökkenő pályára nem tudja állítani. Ugyancsak marad a kamatstop, ami 350 ezer családot véd a kamatok bakugrásai ellen – sorolta.
Elmondta: május 1–jével buszra és vasútra egyaránt érvényes havi országbérletet és vármegyebérletet vezetnek be. A vármegyebérlet 9450 forintba, a havi országbérlet 18 900 forintba kerül majd.
2022 olyan év volt, ami kettétörhette volna a magyar gazdaság gerincét, mégis februárban minden eddiginél magasabb a foglalkoztatás, rekordnagyságú a devizatartalék és a forint is megnyugodott.
A fájdalmasan magas infláció mellett és ellenére 2022–ben a magyar gazdaság három rekordot döntött meg egyszerre: soha ilyen sokan nem dolgoztak még Magyarországon, rekordot döntött a kivitel, és soha ennyi befektetés nem történt Magyarországon – összegzett.
Azt is mondta: a pedofíliára nincs bocsánat, a gyerek szent és sérthetetlen, a felnőtteknek meg az a dolguk, hogy a gyerekeket bármi áron megvédjék.
A kormányfő hangsúlyozta: „nem érdekel bennünket, hogy megbolondult a világ, nem érdekel bennünket, hogy miféle visszataszító hóbortoknak hódolnak egyesek, nem érdekel bennünket, hogy Brüsszel mivel mentegeti, magyarázza a megmagyarázhatatlant”.
Ez itt Magyarország, és itt kell lennie Európa legszigorúbb gyermekvédelmi rendszerének! – jelentette ki.
A miniszterelnök elmondta: a jogszabályok megvannak, a hiányzók pedig meglesznek, de ebben az ügyben még a legelszántabb kormány sem tud egyedül sikerrel járni. Itt mindenkire, szülőkre, nagyszülőkre, édesanyákra és édesapákra, pedagógusokra és nevelőkre is szükség lesz, mert „a gender propaganda nem egy jópofa marháskodás, nem egy szivárványos dumcsi, hanem a gyermekeinkre veselkedő legnagyobb veszély” – emelte ki.
Kijelentette: „azt akarjuk, hogy hagyják békén a gyerekeinket, mert ami sok, az sok”, efféle dolgoknak semmi keresnivalójuk nincs Magyarországon és különösen nincs az iskoláinkban. „Számítunk minden jóérzésű magyar emberre, hogy ezt a munkát 2023–ban egyszer és mindenkorra közösen el tudjuk végezni” – fogalmazott.
A Jóisten mindannyiunk fölött, Magyarország mindenek előtt, hajrá Magyarország, hajrá magyarok! – zárta szavait Orbán Viktor. (MTI)

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd