Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Az MNB 28 millió forintra megbírságolta a Magyar Posta Életbiztosítót

Az ügyféltájékoztatás és a kárbejelentések területén merültek fel szabálytalanságok.

A jegybank 28,2 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Posta Életbiztosító Zrt.-re a kárnyilvántartás és ellenőrzési rendszerében talált hiányosságok miatt – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán az MTI–nek eljuttatott közleményében.
Kiemelték: a belső szabályzatok voltak hiányosak, továbbá az informatikai biztonság, a csalásmegelőzés, a kiszervezések, a kárbejelentések, illetve az ügyféltájékoztatás területén merültek fel szabálytalanságok.
Bizonyos élet– és nyugdíjbiztosítási termékeknél a kockázatviselés kezdetének nyilvántartása nem volt megfelelő, illetve a rendszer nem volt képes automatikusan kiszűrni „inkonzisztens adatokat”, továbbá a szerződés egyoldalú módosítása okainak tételes meghatározása is hiányos volt – fejtették ki.
Az informatikai rendszer védelme sem felelt meg a jegybank elvárásainak, például az IT–rendszerek verzióváltásának nyomon követése és a jelszókezelés terén.
Hiányosságok merültek fel továbbá a biztosító által kiszervezett egyes tevékenységek nyilvántartásánál, de emellett nem szabályozták átfogóan az esetleges csalások megelőzését, és nem tartották nyilván megfelelően az ilyen eseteket.
A társaság több esetben helytelen dátummal rögzítette az ügyfelek kárbejelentésének és a szolgáltatás teljesítéshez szükséges dokumentumok beérkezésének dátumát. Ezen felül a panaszkezelési szabályzata sem felelt meg a jogszabályoknak, továbbá néhány napon keresztül nem rögzítették hangfelvétellel a telefonon közölt panaszokat – írták.
A bírságösszeg meghatározásakor a jegybank súlyosbító körülményként vette figyelembe az egyes szabálytalanságok által hordozott kockázatok mértékét, illetve az ismétlődő hibákat. Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor, hogy a biztosító több jogsértést megszüntetett, illetve azok korrekciójának tervéről számolt be – olvasható az MNB közleményében.