Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Kitüntették a törökországi mentőakcióban részt vevő szakembereket

Kitüntetést adott át a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azoknak a szakembereknek, aki részt vettek a törökországi földrengés utáni mentőmunkálatokban.

Hangsúlyozta, hogy a mentőcsapatok örökre a magyar emberek emlékezetében maradnak mint hősök. A politikus beszédében elmondta, hogy egy ilyen küldetés nem kockázatmentes”, az „élet és a halál mezsgyéjén” lévő emberek mentése fizikailag és lelkileg is megterhelő lehetett az érintettek elmondása alapján.
„Egy ország büszke önökre” – emelte ki Rétvári Bence.
A kitüntetettek között volt a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságához tartozó Hunor mentőcsoport több dolgozója mellett a Terrorelhárítási Központ több szakembere is.
A tárca tájékoztatása szerint Pintér Sándor belügyminiszter a Rendkívüli Helytállásért Érdemjel arany fokozatát adományozta 66 szakembernek.
A közlés szerint az ünnepségen Rétvári Bence felidézte: a február 6-án történt földrengésben Törökországban és Szíriában a halottak száma meghaladta az 50 ezret és csak Törökországban a sebesültek száma is 100 ezer feletti. Emlékeztetett: a sűrűn lakott területen bekövetkezett 7,6-os erősségű katasztrófa hírére a világ minden tájáról igyekeztek segítséget nyújtani Törökországnak. Amikor a magyar csapatok útnak indultak, már ezres nagyságrendben lehetett tudni utórengésekről, február 6. óta már csaknem 6000 utórengést regisztráltak.

kiteuntetes2


Rétvári Bence szerint mindenki megtanulta a Hunor Mentőszervezet nevét, Magyarország hivatalos mentőcsapatában 44 hivatásos tűzoltó, 6 mentőtiszt, utazott ki, amit kiegészített a Magyar Honvédség 5 fős orvoscsoportja, valamint nem sokkal később csatlakozott hozzájuk a Terrorelhárítási Központ 9 egészségügyi dolgozója, 7 alpintechnikai és műszaki szakembere. Ők arra esküdtek fel, hogy mások testi épségét megóvják, többen közülük akár az életük árán is – fogalmazott az államtitkár, rámutatva, hogy nem volt kockázatmentes a munkájuk.
Arról is szólt, hogy a mentőcsapatok mentőkutyákat is vittek magukkal, amelyek nemcsak a magyar szakembereknek, hanem más csapatoknak is segítséget tudtak nyújtani. Kitért arra is: mindent megtettek annak érdekében, hogy a magyar mentőcsapat ne legyen a török hatóságok terhére: az egység önellátásra rendezkedett be.
A mentőszervezet 6 nap alatt 17 túlélőt, köztük 3 gyermeket mentett ki, továbbá 29 holttestet emelt ki a romok alól. Az egészségügyi személyzet 16 embert látott el a helyszínen felállított sürgősségi sátorban, köztük egy 1,5 éves gyermek állapotát sikerült stabilizálniuk.
Összesen mintegy 200 magyar hivatásos és önkéntes vett részt a mentésben, az államtitkár külön köszönetet mondott a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálatnak, a Baptista Szeretetszolgálat HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-mentő Nemzetközi Csoportnak, az Életjel Mentőcsoportnak, a Magyar Református Szeretetszolgálat Mentőkutyás, Önkéntes Kutató Mentőcsoportjának, valamint a Magyar Katolikus Karitász által támogatott Budapest Mentőszervezetnek a segítségért. A mentőszervezeteknek Pintér Sándor miniszteri elismerő okleveleket adományozott, ezeket ugyancsak az ünnepségen nyújtotta át az önkéntes csapatok képviselőinek Rétvári Bence.
Az államtitkár azt mondta a díjazottaknak: bebizonyították, hogy a magyarokra lehet számítani, a legjobb szakemberek, a legrövidebb idő alatt, a legprofibb segítséget nyújtották. (MTI)

Fotó: MTI/Kovács Attila