Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Jövő héten visszatérhet az éjszakai fagy

A talaj szikkadni fog, ezt segíti a több órás napsütés és a szél is, érdemes a tavaszi vetéssel haladni.

A jövő hét közepén azonban ismét visszatérhetnek az éjszakai fagyok – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
Közölték: a múlt hét közepén még az átlagosnál alacsonyabb hőmérsékletek voltak jellemzőek, majd a hét végétől melegedett a levegő. Csütörtökön kiadós eső érkezett, az elmúlt tíz nap csapadékmennyisége a Dunántúl északnyugati negyedén az 50 millimétert is meghaladta, de a Sopron térségében lehullott 80 milliméter körüli mennyiség több, mint ami ott a megelőző három hónapban összesen esett.
A talaj felszín közeli része sokfelé sáros, csak a déli, délkeleti országrészben szárazabb. A középső és mélyebb talajrétegek vízellátottsága az ország túlnyomó részén eddig is jó volt, most Sopron környékén is sokat javult. Az 5 centiméteren mért talajhőmérséklet a hét elejétől már szinte országszerte és tartósan meghaladja a 10 fokot.
Hozzátették: az őszi vetések jó állapotban vannak, az őszi búza szárba indult, a repce pedig kezd virágozni. A nyári kapás növények vetése késést szenvedett a hideg, majd a sok eső miatt, de a múlt héten már megkezdték a napraforgó, főként az Alföldön pedig a kukorica vetését, a talajhőmérséklet már elérte a 10 fokos küszöbértéket.
A gyümölcsösök közül sok teljes virágzásban van, több fajta is megszenvedte a március végi, április eleji fagyokat. Az elmúlt napok gyakran csapadékos időjárása miatt magas volt a páratartalom, sokat volt a növények levele vizes, mely a gombás megbetegedések kockázatát növelte – írták.
Az elemzés szerint a folytatásban eleinte mérsékleten meleg, szárazabb légtömeg érkezik az ország fölé, így pénteken és szombaton száraz idő valószínű, a talaj felső rétege száradni, szikkadni fog, amit a több órás napsütés és szél is segíti majd. Érdemes az aktuálissá vált és eddig a sáros talaj miatt elmaradt tavaszi vetéseket erre az időszakra időzíteni – írták.
Hozzátették: vasárnap estétől ismét csapadékosra fordul az idő és a hőmérséklet a jövő hét elején 15 fok körülire esik vissza. A számítások szerint jövő szerdán sarkvidéki eredetű légtömeg árasztja el a Kárpát-medencét, néhol újra megjelenhetnek majd az éjszakai fagyok.