Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Két éven belül jelentősen bővülnek a hazai energiatárolói kapacitások

Júniusban pályázhat integrált villamosenergia-tárolók kiépítéséhez vissza nem térítendő támogatásra a rendszerüzemeltető és minden elosztó társaság.

A kiírás 58 milliárd forintos keretösszege legkésőbb 2025 nyarára megvalósuló fejlesztésekben hasznosulhat – jelentette be szerdai közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
A támogatott beruházások az ellátásbiztonság erősítése mellett az időjárásfüggő megújuló energiaforrások további térnyerését is előmozdíthatják – fűzték hozzá.
A legfontosabb műszaki elvárásként a pályázóknak vállalniuk kell, hogy a támogatással kiépített tárolót teljes mértékben integrált villamosenergia-tárolóként üzemeltetik. A felhívásban rögzített célérték szerint 2025. május végéig összesen 146 megawattóra (MWh) tárolókapacitásnak kellene kiépülnie, ami a jelenleg kiépítés alatt álló integrált tárolói kapacitás kétszerese.
A támogatói döntések várhatóan még idén nyáron megszületnek. A közleményben hangsúlyozták: a fejlesztések elősegítik az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiagazdaság megvalósítását, a zöld és digitális átállást, Magyarország energiaszuverenitásának megteremtését.
Az akkumulátoros energiatárolók telepítésével részben kiegyenlíthető az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozása. A program érdemben hozzájárulhat tehát a tiszta energiahordozók fokozott hasznosításához is – tette hozzá közleményében az EM.
Az Energiaügyi Minisztérium egy önálló kiírásban a további gazdasági társaságokat is energiatárolók létesítésére ösztönzi. A felhívás társadalmi egyeztetésre induló tervezete tartalmazza a tárca és a Magyar Akkumulátor Szövetség szervezésében márciusban megtartott iparági konzultáción elhangzott javaslatokat. A mintegy száz érdeklődő jelenlétében lezajlott rendezvény tanulságai alapján a részvételi feltételek több ponton módosultak. A változtatásoknak köszönhetően még több szervezet vált jogosulttá támogatási kérelem benyújtására. A két pályázat összesen 120 milliárd forintos keretösszeggel járulhat hozzá a villamosenergia-rendszer rugalmasságának növeléséhez – összegezte az EM. (MTI)