Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Megújult a Diákszéf mobilapplikáció

Immár a valódi pénz kezelésére is lehetőséget ad a 8-14 év közötti fiatalok számára.

Az MNB digitalizációért és FinTech fejlesztésért felelős ügyvezető igazgatója, Szombati Anikó a pénteki sajtótájékoztatón felidézte, 2020 szeptemberében vált elérhetővé az alkalmazás első verziója. A Diákszéf azzal indult, hogy játékos keretek között adjon át fontos ismeretterjesztő tartalmakat az általános iskolás korú gyerekeknek, akik tudásukért jutalmat kaptak digitális takarékbélyeg, illetve digitális diáktallér formájában.
A fiatalok a rendszer indulása óta több mint 1 millió kvízkérdést válaszoltak meg. Az MNB pedig úgy döntött, a valódi pénz használatát is beemeli az applikációba – tájékoztatott az ügyvezető igazgató.
Kiemelte: a mobilapplikáció komplex formában alkalmas arra, hogy kvízek segítségével pénzügyi, digitalizációs és fenntarthatósági témájú ismeretekkel gazdagítsa a fiatalokat, emellett bevezeti őket a mobil bankolás világába. Ezáltal lehetőségük lesz például megtakarításra és QR-kódos vásárlásra is. Ez utóbbi minden olyan üzletben, webáruházban lehetséges, ahol a SimplePay Instant Transzfer fizetési megoldást már bevezették.
Kiemelte: a digitális pénztárca elektronikus pénz formájában tud valódi pénzt kezelni. Ez újszerű gondolat a jegybank részéről, ugyanis eddig csak a piaci szereplők nyújtottak ilyen szolgáltatást.
Szombati Anikó ismertetése szerint a regisztrációt követően megnyílik egy egyszerű alap e-pénz számla, amelyhez viszonylag kevés személyes adatot kell megadni. Ehhez mérten a pénztárca mérete is limitált: 45 ezer forintos egyenleg, illetve 15 ezer forintos tranzakciós limit tartozik hozzá.
Ezen felül azonban elérhető a bővített funkciójú e-pénz számla, amelynél már nincs tranzakciós limit, egyenlege pedig 300 ezer forint. A rendszeren belül pénzkérés és pénzküldés is engedélyezett.
Fontos, hogy mivel 8-14 éves gyerekekről van szó, ezért ők nem tudják ezeket a számlákat megnyitni, minden esetben első körben a szülőknek kell regisztrálni. Ráadásul a szülők nyomon követhetik a gyermekeik megtakarításait, illetve pénzügyi tranzakcióit, utóbbiakhoz akár limitet is beállíthatnak.
A korábbi sikerek alapján megtartották a játékos elemeket is rendszerben. A kvízek alapvetően digitalizációs, fenntarthatósági és pénzügyi témájú kérdésekből állnak, és a helyes válaszokért a fiatalok digitális bélyegeket kaphatnak, amiket cserélhetnek. A bélyegek ellenértéke diáktallérban van kifejezve. A tallérokat e-mag utalványra válthatják be a fiatalok.
A Diákszéf mobilapplikáció elérhető az App Store-ban és a Play Áruházban is.
Az MNB közleménye szerint a Diákszéf, amely a MNB és a Pénziránytű Alapítvány közös kezdeményezése, egyben az MNB digitális jegybankpénzhez kapcsolódó pilot projektje, ami magyarországi FinTech cégekkel és kereskedelmi banki szereplőkkel együttműködésben jött létre. (MTI)