Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

KiberPajzzsal erősítik az érzékeny egészségügyi adatok védelmét

Az elmúlt években jelentősen megnövekedtek az adatlopások száma.

Az egészségügy kiberbiztonságának javítása érdekében létrehozzák a pénzügyi szektorban már kiválóan működő KiberPajzzsot. Ennek érdekében stratégiai megállapodást kötött az Egészségügyi Menedzserképző Központ és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet – közölte a két szervezet kedden az MTI-vel.
Közleményükben felhívták a figyelmet arra, hogy az egészségügyben naponta több tízezer különösen érzékeny adat keletkezik. Ezzel párhuzamosan évről évre emelkedik az egészségügyi ellátók adatvagyonát érő támadások száma, egyre gyakoribbak a zsarolóvírusok, az adatlopások vagy éppen az ellátás folytonosságának akadályozása.
Mint írták, a betegek érdekében a kiberbiztonság, a személyes adatok védelme kiemelten fontos, ezért kötött stratégiai megállapodást a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NMSZ NKI) igazgatója, Szabó Lajos és a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgatója, Szócska Miklós.
Az együttműködés elsődleges célja, hogy a pénzügyi szektorban már kiválóan működő KiberPajzs az egészségügyben is létrejöjjön. Közös közleményükben hangsúlyozták, hogy az egészségügyi adatok védelme érdekében elengedhetetlen a közös fellépés, az intézmények, az egészségügyben dolgozók és a lakosság tájékoztatása, edukációja, az adattudatosság erősítése.
Szabó Lajos kiemelte: az egészségügy kiemelt ügyfele a Nemzeti Kibervédelmi Intézetnek. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a fokozott digitalizáció ezen a területen is növeli a szereplők kibertámadásoknak való kitettségét, ezért fokozott figyelmet kell fordítani a védekezésre, szem előtt tartva, hogy a védelem egyik legfontosabb eleme az ember, a felhasználó.
– A biztonságtudatosság fejlesztése emiatt központi szereppel bír, amihez az NBSZ NKI a Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központjában kompetens és elkötelezett partnerre talált – hangsúlyozta az NBSZ NKI igazgatója az együttműködés aláírásakor.
Szócska Miklós felhívta nagy kihívásnak nevezte az egészségügyi adatvagyon védelmét, a kiberbiztonság javítását, az információvédelmi tudatosság fejlesztését az ágazati vezetők, az ágazatban dolgozók, valamint a betegek körében.
Az információbiztonsági tudatosításban az egészségügyben emberéletekben mérhető hatása van – tette hozzá.
A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központja közel 30 éve képez egészségügyi vezetőket. Az egészségügyi vezetőképzésben és a digitalizációban élenjáró intézetként fő küldetése a megszerzett tudás megosztása, az ellátás és a betegek biztonságának növelése, a keletkező adatok és információk védelme érdekében.
A Nemzeti Kibervédelmi Intézet 2015-ben jött létre a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat égisze alatt, feladata, hogy az állami szervek információbiztonsági feladatainak végrehajtását biztonsági szolgáltatásokkal támogassa, ellenőrizze, az állami szervezetrendszer egésze tekintetében fejlessze a biztonságtudatosságot.