Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Mérgező anyagokat tartalmazhat: Ardo zöldségkeveréket hívtak vissza a forgalomból

Az érintett termékek árát visszatérítik.

Mérgező növényi részek (burgonya bogyó termése) lehetséges jelenléte miatt visszahívta a forgalomból az Ardo Wok mix zöldségkeverékeket az Ardo Hungary Kft. – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.
A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az Ardo Wok Mix 2,5 kilogrammos 2025 februári lejáratú és az 1 kilogrammos 2025 augusztusi lejáratú termékeket ne használják fel.
A mérgező anyagról a Nébih azt írta: a szolanin a glikoalkaloid vegyületek csoportjába tartozó toxikus anyag, ezek a vegyületek természetesen előfordulnak különböző elterjedten fogyasztott zöldségekben, burgonyában, paradicsomban, padlizsánban és paprikában. A magasabb glikoalkaloid bevitelre kialakuló mérgezés tünete a keserű vagy égő érzés a szájban és influenzához hasonló tünetek, mint émelygés, hányás, hasi görcsök, és hasmenés. A glikoalkaloid mérgezés súlyosabb eseteiben egy sor idegrendszeri tünet merülhet fel (levertség, egykedvűség, nyugtalanság, rázás, zavartság, gyengeség, zavart látás). A megzöldült, sérült, rothadt/romlott vagy csírázó burgonya fogyasztását kerülni kell.
Magyarországon a nyers, hámozatlan burgonyában a megengedett maximális szolanin tartalom (egyenérték) 100 milligramm kilogrammonként.