Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Veszélyes anyagokat mutattak ki a talajvízben Győrszentivánon

Ipari tevékenység során oldószerként használt veszélyes anyagok jelenlétét mutatta ki a talajvízben Győrszentivánon egy.

A helyi civilek által megrendelt szakértői vizsgálat; az ügyet az LMP a parlament fenntartható fejlődés bizottsága elé fogja vinni – jelentette ki Keresztes László Lóránt, a testület LMP-s elnöke hétfőn online sajtótájékoztatón.
Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: az anyagok talajvízben való jelenléte természetes okokkal nem magyarázható, ezért fontos, hogy további vizsgálatok történjenek.
Hozzátette: a hétvégén levelet írt Lantos Csaba energiaügyi miniszternek, és a további vizsgálatok mellett azt kérte, hozzanak létre figyelőkutakat, amelyekkel folyamatos lehet a monitoring, hogy kiderüljön a szennyezés oka, mértéke, forrása és felelőse.
Kérte a minisztert, vizsgálja meg azt is, a hatóságok szabályosan, felelősségük teljes tudatában végezték-e munkájukat.
Elmondta, az adatok megismerése után a helyi civilek közérdekű adatigénylést nyújtottak be annak érdekében, hogy kiderüljön, mely cégeknek van használati engedélye arra az anyagra, aminek a nyomait a talajvízben kimutatták.
Keresztes László Lóránt szerint miközben a kormány folyamatosan arról beszél, mennyire szigorúak a környezetvédelmi szabályok Magyarországon, ők ezt rendszeresen cáfolni tudják. Hozzátette: amikor felhívják a figyelmet arra, hogy mit kellene a jogszabályokon változtatni, a kormány részéről elutasítást kapnak.
Úgy látja, a győrszentiváni eset is megmutatja, hogy az egészséges környezet megóvásáról „nem elég csak beszélni a kormányzati propaganda szintjén, hanem cselekedni is kell”.
Jenei Ferenc, az LMP Győr-Moson-Sopron vármegyei szervezetének elnöke azt közölte, a győrszentiváni civilek három ponton vetettek mintát a talajvízből és mindegyik helyen mérgező anyagokat találtak. A politikus szerint az ilyen mérések elvégzése és a folyamatos kontroll nem a civil szervezeteknek lenne a feladata. (MTI)