Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Folyamatos apadás várható, de az árvízvédelmi készültség még tart

Több mint 160 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban, de mindenhol folyamatos apadásra készülnek a szakemberek.

A napokban nem kell számítani csapadékra a vízgyűjtők területén, ezért nincs utánpótlása az árhullámnak. Több helyen mérsékelhetik a készültségi szinteket, így várhatóan este a legkritikusabb ponton, Drávaszabolcsnál is másodfokúra csökkentik – tudatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közleményben vasárnap az MTI-vel.
Azt írták: a Dráván levonuló árhullám Drávaszabolcsnál 10 centiméterrel maradt el a legmagasabb vízszinttől, de az 586 centiméteres tetőzés után levonuló ár még komoly árvízi jelenségeket hozhat: kisebb szivárgások, felpuhulások, buzgárok keletkezhetnek. A fokozott figyelőszolgálat folyamatosan készenlétben áll és szükség esetén azonnal beavatkozik a töltések mentén. A vízügyi szakemberek többek között ellennyomó medence, megtámasztás kiépítésével védekeznek, ugyanakkor a Dráva felsőbb szakaszán, Szentborbás térségében már bontják a nyúlgátakat.
A Rába Győrnél a pénteki 435 centiméteres tetőzés után lassan apad, hamarosan elszállítják a felgyülemlett uszadékot.
A Mura teljes szakaszán apad, megindult a helyreállítás, az esetleges károk felmérése.
Az árvízhelyzet miatt élet- és vagyonbiztonság nincs veszélyben a védvonal mentén – közölte a vízügyi főigazgatóság.