Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Rekordszámú, 506 újonc kezdte meg katonai szolgálatát szeptemberben

Rekordszámú, 506 újonc kezdte meg szeptemberben a katonai szolgálatát, ez a legtöbb a sorkatonaság felfüggesztése óta.

A MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága a Facebook-oldalán közölte, a legtöbben a hódmezővásárhelyi Lynx (Hiúz)-zászóaljba jelentkeztek, már a program augusztus 11-ei bejelentését követő pár napban megnövekedett az iranyasereg.hu oldalon keresztül regisztráló érdeklődők száma és a toborzóirodákban is jelentősen megnőtt a forgalom. Emellett országszerte több rendezvényen népszerűsítették a toborzók a Lynx-zászlóaljat és valamennyi katonai képzési és szolgálatvállalási lehetőséget.
Hozzátették: bíztak benne, hogy a Magyar Honvédség „Hiúza”, a világ egyik legmodernebb harcjárműve, és a nagy felelősséggel járó feladatok teljesítésének kompenzálására ígért kiemelt, havi bruttó 737 ezer forintos illetmény felkelti a civil lakosság érdeklődését.
A végeredmény felülmúlta a várakozásokat: az „Embert a vasra” kampányra többszörös volt a túljelentkezés, ezért kétnaposra kellett szervezni a bevonulást. Közölték azt is, hogy a jelentkezők többsége megfelelt az alkalmassági vizsgálaton, de mindkét napon voltak olyanok is, akik a Lynx-zászlóaljba ugyan nem kerültek be, de „elhivatottságuk kifejezésére” a Magyar Honvédség tartalékos állományába kérték magukat.
Szintén szeptember 11-én, két helyszínen csaknem százan vonultak be az egyébként minden hónapban induló egységes alapkiképzésre, egyesek tartalékos, mások szerződéses katonai szolgálatra jelentkeztek.
Hozzátették: megkezdték kiképzésüket az ugyancsak most felálló tatai Klapka György Páncélosdandár Kaposvárra települő lövészzászlóaljába jelentkezők is.
Ez azért is kiemelten fontos, mert a Dél-Dunántúlon régóta nincs harcoló alakulat. Így a jövőben ebben a térségben is többet találkozhatnak az emberek a katonákkal, erősítve a Magyar Honvédség és a lakosság közötti kapcsolatot és természetesen a Dél-Dunántúl védelmét – írták.
Több mint 150-en – többségükben fiatalok – vonultak be az Önkéntes Katonai Szolgálat (ÖKSZ) kiképzésére is. Az ÖKSZ-programot elsősorban azoknak hozta létre a Magyar Honvédség, akik szeretnének továbbtanulni, de valamilyen okból kénytelenek elhalasztani felsőfokú tanulmányaikat. Az ÖKSZ-program teljesítésével ugyanis 16, 32 vagy akár 64 pluszpontot lehet szerezni a felvételihez – írták. (MTI)