Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Pénteken visszakapják az autósok a Pesti alsó rakpartot

Az európai mobilitási hét pénteken zárul az autómentes nappal, és a rakpartnyitás szervesen kapcsolódik a rendezvénysorozat céljához.

Az autómentes naphoz kapcsolódva pénteken is megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt. Aznap az Eötvös tér és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utca között, szombaton és vasárnap a hétvégi rakpartnyitások alkalmával már megszokott útvonalon, az Irányi utcai lehajtótól a Margit hídig lesz bejárható a rakpartszakasz – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.
Közleményük szerint az európai mobilitási hetet záró autómentes napon teljes szélességében megnyílik az Eötvös tér és az Irányi utcai lehajtó közötti rakpartszakasz, ahol a fővárosiak és az idelátogatók csendes, nyugodt, gépjárműforgalomtól mentes környezetben élvezhetik Budapest egyik legszebb, világhírű panorámával büszkélkedő területét.
Szombaton és vasárnap a bejárható rakpartszakasz az Irányi utcától a Margit hídig tart majd, ahogy azt a rendszeres hétvégi rakpartnyitásokon megszokhatták az arra járók – írták.
A BKK azt kéri a kerékpárral, rollerrel vagy gördeszkával közlekedőktől, hogy fokozottan figyeljenek a gyalogos felnőttekre és gyermekekre.
A Jane Haining rakparton pihenőpark és ideiglenes köztér várja az arra járókat, a 2-es villamos vágányai alatt pedig nyitva áll a közösségi viadukt. A rakpartnyitást különböző szórakoztató, zenés és ismeretterjesztő programok színesítik, ezekről a Budapest 150 oldalon olvashatók a részletek – olvasható a közleményben.
A BKK felhívta a figyelmet, hogy az érintett rakpartszakaszra a csütörtökről péntekre virradó éjszakától hétfő hajnalig nem hajthatnak be a gépjárművel közlekedők.
A déli irányú közúti forgalom az Irányi utcai lehajtón térhet le a rakpartra; a Közraktár utcától északi irányba közlekedők a Havas utcánál hagyhatják el azt.
Az Erzsébet híd (Irányi utca) és a Közraktár utca között nem szabad az útpályán gyalogolni. A megnyitott rakpartszakaszt déli irányból az alsó rakpart járdáján vagy a felső rakparton közlekedő villamosokkal lehet megközelíteni.
Az Erzsébet híd pesti hídfőjétől érkezők a Március 15. tér villamosmegállóból déli irányba sétálva érik el a megnyitott rakpartot – közölte a társaság.
E célok eléréséhez az egyik legfontosabb eszköz a fenntartható közlekedési módok támogatása, és a használati arányuk növelése. Ebben kiemelt szerep hárul a közösségi közlekedésre, amelyhez szorosan kapcsolódnak a kis helyigényű, fenntartható közlekedési formák (például a gyaloglás és a kerékpározás), valamint a megosztott mobilitási szolgáltatások (például a kerékpár és a roller) – olvasható a BKK közleményében.