Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Ilyen még nem volt! Pénteken akár 30 Celsius-fok is lehet

Csütörtökön szubtrópusi léghullámok érkeznek az ország fölé, pénteken pedig gyakorlatilag biztosan megdől a napi országos maximum-hőmérsékleti rekord.

Számottevő esély van arra, hogy a csúcsérték – október második felében példa nélküli módon – elérje, sőt meghaladja a 30 Celsius-fokot – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán.
Azt írták: a nyugat-európai markáns ciklon előoldalán déli, délnyugati áramlással, rendkívüli intenzitással dől be az afrikai eredetű meleg légtömeg Közép-Európa térségébe, amely még a Germán-lengyel-alföld déli részét is eléri. Az Európa északi, északkeleti országait elárasztó hideg, sarkvidéki levegő hatása pedig kérészéletűnek ígérkezik, a múlt hétvégi számításokkal ellentétben nemhogy egyáltalán nem lesz hatással Közép-Európa időjárására, hanem a hét legvégére a szárazföld peremterületeire szorul vissza – tették hozzá.
Az előrejelzés szerint a szubtrópusi léghullámok erőteljes beáramlása csütörtökön kezdődik, pénteken pedig tetőzik a meleg, ekkor gyakorlatilag biztosan megdől a 26,9 fokos napi országos maximum-hőmérsékleti rekord, amelyet 2019-ben Adonyban mértek – írták, hozzátéve, számottevő az esély arra, hogy a csúcsérték – október második felében példa nélküli módon – elérje, sőt meghaladja a 30 fokot.
Azt írták, a markáns ciklon hidegfrontja – eső, zápor, esetleg zivatar kíséretében – szombaton vonul át az ország fölött, és több fokkal visszaveti a hőmérsékletet, de még így is az ilyenkor szokásosnál jóval melegebb maradhat az idő. (MTI)