Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Katonai tiszteletadás mellett eltemették az esztergomi robbantásban elhunyt, hősi halottá nyilvánított rendőrt

A néhai kollégától evangélikus szertartás szerint vettek végső búcsút a hozzátartozók, barátok és kollégák az Északi temető rózsaparkjában.

Katonai tiszteletadás mellett örök nyugalomra helyezték péntek délután az esztergomi robbantásban elhunyt Kónya Gábor Lajos posztumusz főhadnagyot, a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársát a nyíregyházi Északi temetőben.
A temetésen Pintér Sándor belügyminiszter, Bolcsik Zoltán rendészeti államtitkár, Hajdu János rendőr altábornagy, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója és helyettesei, valamint a társszervek vezetői részvétüket fejezték ki, és főhajtással tisztelegtek Kónya Gábor Lajos posztumusz rendőr főhadnagy előtt – tudatta honlapján a TEK.
A ravatalnál a Belügyminisztérium nevében Horváth András rendőr ezredes, a TEK szakmai főigazgató-helyettese búcsúzott – írták.
A közlés szerint a főigazgató-helyettes búcsúbeszédében kiemelte, hogy az egyik legjobb harcostól búcsúznak, akit társai úgy jellemeztek: nem volt számára lehetetlen, soha nem hátrált meg a nehézségek láttán.
Kónya Gábor Lajos műveleti egységének meghatározó személyisége volt, jó humora képes volt a legnehezebb helyzetekben is mosolyt csalni az emberek arcára, a munkában viszont nem ismert tréfát. Szolgálati feladatait elhivatottsággal, odafigyeléssel végezte, mindig határozottan és szakszerűen intézkedett. Szorgalmával és precizitásával kivívta kollégái és vezetői elismerését. A legmagasabb rendű értékeket hordozta magában: a kötelességtudatot, a bátorságot és az önzetlenséget, melyeket a szülői házból hozott – idézi az összegzés a rendőr ezredest.
A TEK közleménye szerint Horváth András hozzáfűzte, a nagyon fiatal, mindössze 34 éves harcos kiváló férj és apa is volt, aki a munkája mellett a családjára, feleségére és két kicsi gyermekére volt a legbüszkébb.
Egy kommandós mindig a legnehezebb helyzetekben szolgál, és soha nem habozhat, hogy – akár saját élete kockáztatásával is – a legnagyobb áldozatot hozza a hazája, az emberek, egy közösség védelmében – fogalmazott a közlemény szerint Horváth András. Hozzáfűzte: Kónya Gábor Lajos szeptember 20-án meghozta ezt a legnagyobb áldozatot. Tudta, hogy abban a szituációban neki kell végrehajtani a feladatot, nem hátrálhat meg. Kónya Gábor Lajos nagyszerű ember volt, emlékét örökké a szívünkben őrizzük, büszkék vagyunk, hogy közénk tartozott, közénk tartozik.
A TEK közölte azt is, hogy a temetéssel egy időben a rendőrök az egész országban egy percre bekapcsolták a kék lámpát és a szirénát, hogy emlékezzenek és tisztelegjenek elhunyt kollégájuk emléke előtt.
Kónya Gábor Lajos rendőr törzszászlós, a Terrorelhárítási Központ Műveleti Igazgatóság műveleti tiszthelyettese Esztergomban, egy körözött férfi elfogása közben vesztette életét, amikor a férfi szándékosan gázrobbanást idézett elő, amelyben nyolc rendőr és három tűzoltó sérült meg.
Pintér Sándor belügyminiszter szeptember 21-én hősi halottá nyilvánította és soron kívül rendőr főhadnaggyá nevezte ki Kónya Gábor Lajost. (MTI)

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd