Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Vádat emeltek a csányi óvodában történt halálos mászókabaleset ügyében

Még 2019 őszén történt a tragikus baleset.

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt vádat emeltek a 2019-ben történt óvodai mászókabaleset ügyében Csány egykori polgármestere és az óvoda volt vezetője ellen – közölte a Heves Vármegyei Főügyészség szóvivője az MTI-vel.
Konkoly Thege László jelezte: a vádirat szerint a két vádlott az óvodai játszótér üzemeltetésének felelőseként munkaköri kötelességének teljesítését súlyosan és hosszú időn át elmulasztotta. Ez okozta a 2019 őszén bekövetkezett balesetet.
A szóvivő a közleményben emlékeztetett: a helyi óvoda udvarán több fából készült játék is volt, amelyek 2011-ben elvégzett kötelező felülvizsgálata megállapította, hogy közülük a mászóka balesetveszélyes. Ilyen esetben a hatályos jogszabályok szerint az üzemeltetőnek – ez esetben a polgármesternek – ki kell javíttatnia az eszközt vagy el kell bontatnia, és ennek elvégzéséig gondoskodnia kell arról, hogy azt ne használják.
Ezt a településvezető elmulasztotta, majd a vádlottak tudtával a játékot 2013 nyarán áthelyezték, eltávolítva a mászóka létráját, amely az eszköz stabilitását is biztosította. Így akkortól a szerkezetet csupán két földbe ásott, impregnálatlan fenyőgerenda tartotta helyzetben.
A balesetveszélyes játékot a gyerekek az óvodavezető engedélyével a továbbiakban ilyen állapotban használták, miközben a tartógerendák föld alatti részei elkorhadtak. A baleset 2019. szeptember 26-án történt, amikor három óvodás egyszerre volt fenn a 80 kilogramm tömegű mászókán, amely kidőlt és rájuk zuhant. Közülük egy kislányt a fején találta el a keresztgerenda, és a helyszínen életét vesztette. Két társa könnyebben sérült meg.
A Hatvani Járási Ügyészség – beismerésük esetén – mindkét vádlottal szemben másfél év, két és fél évre felfüggesztett fogházbüntetést, emellett 2 millió, illetve 1,25 millió forint pénzbüntetés kiszabását javasolja, valamint azt, hogy a másodrendű vádlottat két évre tiltsák el az óvónői foglalkozástól – tudatta Konkoly Thege László.

A fotó illusztráció!