Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Már Borsod-Abaúj-Zemplén és Bács-Kiskun vármegyékben is megjelent a madárinfluenza

A mai nap folyamán számolják fel a 7100 állatból álló állományt.

Borsod-Abaúj-Zemplén és Bács-Kiskun vármegyékben is igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a madárinfluenza nagy megbetegítő képességű vírusának jelenlétét.
A hatóság tájékoztatása szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Tiszabábolnán lévő tenyészlúdállományban a megemelkedett elhullás, az állatok bágyadtsága, a takarmány- és vízfogyasztás csökkenése miatt gyanakodott az állattartó a madárinfluenzára. A Nébih laboratóriuma azonosította a vírus H5N1 altípusának jelenlétét, majd a hatóság intézkedett a mintegy 6000 állat felszámolásáról.
A Bács-Kiskun vármegyei Petőfiszálláson a vágás előtti kötelező tamponmintából mutatta ki a Nébih laboratóriuma a madárinfluenza-fertőzést. Ezt követően a mulardkacsa-állományban másnap megemelkedett az elhullás és az állatok bágyadttá váltak. A mintegy 7100 állatot számláló állományt kedden számolják fel.
Mindkét érintett gazdaság körül kijelölték a három kilométer sugarú védőkörzetet és meghatározták a tíz kilométer sugarú megfigyelési körzetet. A madárinfluenzával kapcsolatos részletes információk a Nébih portál tematikus aloldalán (https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza) érhetők el. (MTI)