Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Évről évre egyre többen veszítik életüket kihűlés miatt

Évről évre egyre többen veszítik életüket kihűlés miatt, a baleseti halálok közül a harmadik leggyakoribb a fagyhalál.

Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke emlékeztetett, szerdán lép életbe a kilakoltatási moratórium, amely átmeneti fellélegzést jelenthet a kilakoltatások áldozatai számára. Kezdődik azonban egy másik „extremitás”, a fagyhalál, amelyet a politikus a lakhatási válság talán legdurvább megjelenési formájának ítélt.
Azt mondta: elborzasztók a statisztikai hivataltól kapott adatok, amelyek szerint négy éve 193-an, 2022-ben pedig már 282-en veszítették életüket kihűlés miatt.
Hozzáfűzte: a fagyhalál áldozatai láthatatlanok maradnak, ugyanakkor a statisztikák alaposabb vizsgálatából látható, hogy ezek az áldozatok leginkább idős, vidéken élő emberek, akik jellemzően saját otthonukban fagynak meg.
Szerinte ez magyarázza, miért nem akarja a hatalom, hogy erről a jelenségről szó essen, „hiszen a fagyhalál egy politikailag súlyosan terhelt halál”. Nemcsak a lakhatási válság legsúlyosabb megnyilvánulása, hanem a társadalmi szolidaritás hiányának is jele, a szociálpolitika sikertelenségének fokmérője – jelentette ki.
A Párbeszéd ezért minden évben benyújtja a kihűléses halálesetek megelőzését szolgáló, komplex intézkedéscsomagot tartalmazó határozati javaslatát. A párt emellett elvárja a kormánytól, hogy a fagyhalál megelőzéséért legalább annyit tegyen, mint a gázmérgezések ellen – tette hozzá. (MTI)