Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Bővült és korszerűsödött a budapesti távhőszolgáltatás

A budapesti belváros északi részének távhőellátása érdekében új távvezeték épült a Pannónia utcában, illetve elavult hőközpontokat és távvezetékeket is korszerűsítettek.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium és a BKM konzorciuma 2,766 milliárd forint összegű, 50 százalékos mértékű vissza nem térítendő európai uniós támogatás felhasználásával valósította meg a beruházás első szakaszát – közölte a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel.
A közlemény arra emlékeztet, hogy jelenleg Budapest épületeinek hőellátása nagyrészt helyi, földgázzal üzemelő hőtermelő berendezésekkel történik, ami jelentősen növeli a levegő szennyezettségét.
A fővárosi távfűtési hálózat bővítésével, a meglévő távhővezetékek és hőközpontok korszerűsítésével, valamint új fogyasztók távhőrendszerbe kapcsolásával jelentősen javítható Budapest levegőminősége. A távfűtés ugyanis – szemben a legtöbb fűtési megoldással – a sűrűn lakott városrészekben helyben semmilyen égéstermék-kibocsátással nem jár, továbbá energetikailag hatékonyabb, mint az elavult helyi hőtermelés.
A most zárult projekt során, a belváros északi részének távhőellátása érdekében építették meg és bővítették a XIII. kerületi Radnóti Miklós utca és az V. kerületi Markó utca között a stratégiai jelentőségű Pannónia utcai vezeték első ütemét, amelynek keretében 692 méter hosszan fektettek le új vezetéket.
A munkálatok eredményeként Budapest legsűrűbben lakott részein 11 új fogyasztó csatlakozott a távhőre, összesen 14,61 megawatt csúcshőteljesítmény-igénnyel. A távfűtést választotta a XIII. kerületben épülő több új lakópark, irodaház, illetve a Laurencz László Sportcsarnok és iskolaépület is.
A piacbővítésen túl a pályázat részeként 63 darab technológiailag és üzemeltetés szempontjából is elavult hőközpont teljes felújítása valósult meg. Az energiahatékonyság növekedésének köszönhetően egyrészt jelentősen csökken a hőközpontok villamosenergia-felhasználása, másrészt a korszerűsítéssel elérhető hőmegtakarítás tovább mérsékli a fővárosi távhőszolgáltatás energiaszükségletét.
A projekt megvalósítása során 2021-2022-ben tovább folytatódott a hőközpontok távfelügyeletbe kötése, így 213 helyszínen javult a távhőszolgáltatás minősége, ügyfélközpontúsága és energetikai hatékonysága az üzemeltetés költségeinek csökkentése mellett.
Mindezeken túlmenően a FŐTÁV hat, összesen 880 méter hosszú meglévő távhővezeték-szakasz korszerűsítését is elvégezte, így a felújításnak köszönhetően a hőveszteség jelentősen csökkent, a távhőellátás üzembiztonsága pedig javult.
A piacbővítő és környezeti teljesítményt javító lépéseknek köszönhetően az energiahatékonyság növelésével az energiafelhasználás évente 76,4 ezer gigajoule-lal, az üvegházhatású gázok kibocsátása pedig 5155 tonnával csökken.