Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Januártól nem lehet illetékbélyeggel fizetni a bíróságokon

Január 1-jétől megszűnik a bírósági eljárási illeték illetékbélyeggel történő megfizetésének lehetősége.

Januártól a bírósági eljárási illeték elsősorban a Bírósági Fizetési Portálról indított utalással, EFER-számla közbeiktatásával (EFER – Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszer), közvetlen banki átutalással, vagy készpénz-átutalási megbízással, azaz úgynevezett sárga csekken fizethető meg. Utóbbi lehetőséget kizárólag a bíróság elektronikus kapcsolattartásra nem kötelezett ügyfelei, azaz a bíróságon jogi képviselő nélkül eljáró nem gazdálkodó szervezetek, például természetes személyek, egyesületek, társasházak választhatják – tudatta a Fővárosi Törvényszék közleményben szerdán.
A készpénz-átutalási megbízás, azaz a sárga csekk közlemény rovatában fel kell tüntetni az eljáró bíróság és az illetékfizetésre kötelezett fél nevét, valamint a bírósági ügyszámot. Az illeték megfizetését igazoló feladóvevényt a félnek az illetékköteles irathoz kell csatolnia.
A Fővárosi Törvényszék illetékességi területén működő kerületi bíróságokon sárga csekket a biztonsági szolgálatokon (portákon), kezelőirodákban, ügyfélpontokon, ügyfélközpontokban, valamint a Pesti Központi Kerületi Bíróság érkeztetőirodájában kérhetnek az ügyfelek – közölték.