Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Krausz Ferencet választotta a 2023-as Év Emberének a közmédia

A 2020-ban alapított kitüntetést olyan személy veheti át, aki emberi nagyságával és eredményeivel nagy hatást gyakorolt a társadalomra.

Kiemelkedő tudományos munkássága és társadalmi tevékenysége elismeréseként idén a Nobel-díjas Krausz Ferencnek ítélte oda a közszolgálati média a Közmédia Év Embere Díjat – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) az MTI-vel.
Krausz Ferenc 1962-ben született Móron, 1985-ben diplomázott az ELTE fizika szakán, a Műegyetemen villamosmérnöki oklevelet szerzett. Kutatásait a BME Fizikai Intézetében kezdte, majd 1991-ben doktori fokozatot szerzett a Bécsi Műszaki Egyetemen. 2003 óta a németországi Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója, 2004-től a müncheni Lajos-Miksa Egyetem (Ludwig-Maximilians-Universität) Kísérleti Fizika Tanszékének vezetője, 2019-től pedig a betegségek korai kimutatására irányuló vizsgálatok kifejlesztését célzó, a Magyarországon működő Molekuláris-Ujjlenyomat Kutató Központ (CMF) ügyvezetője és tudományos igazgatója. Munkáját számos díjjal ismerték el, többek között átvehette a Fejszál király- és a Wolf-díjat. Idén december 10-én Stockholmban a legrangosabb tudományos elismeréssel, a Nobel-díjjal tüntették ki.
Az MTVA kiemelte, hogy a 2020-ban a közmédia által alapított díj célja felhívni a figyelmet a világ magyarságát gazdagító személyiségekre, a kimagasló eredményekre és szellemi teljesítményre. Felidézték, hogy az alapítás évében Karikó Katalin Nobel- és Széchenyi-díjas kutatóbiológus, biokémikus kapta a díjat, akinek szabadalma alapján fejlesztették ki a Covid-19 elleni egyik oltást. 2021-ben a hivatásában nyújtott kiemelkedő teljesítménye és példaértékű társadalmi felelősségvállalása elismeréseként Szilágyi Áron olimpiai-, világ és Európa bajnok vehette át a díjat, tavaly pedig a magyar kulturális életre gyakorolt kivételes munkásságáért a Magyar Zene Háza tervezőjét, Sou Fujimoto japán sztárépítészt tüntette ki a közszolgálati média – tették hozzá.
A közleményben jelezték: a Közmédia Év Embere Díjat Krausz Ferenc egy későbbi időpontban veszi át személyesen.

Fotó: MTI/Kovács Attila