Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Már a negyedik kút is termel a békési gázmezőn

A tervezett ütemezésnek megfelelően üzembe helyezték csütörtökön a negyedik kutat a Nyékpuszta szénhidrogén-lelőhelyen.

Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint a tavaly február óta működő első után így decemberben és januárban összesen három új kút állt termelésbe Sarkad térségében. A kormány a belföldön elérhető források fokozott hasznosításával erősíti Magyarország energiaszuverenitását és a hazai fogyasztók ellátásbiztonságát.
A kiemelt beruházássá nyilvánított Corvinus projekt az MVM Csoport részvételével, vegyesvállalati struktúrában valósul meg. A résztvevő felek – köztük az MVM CEEnergy Zrt. – a terület szénhidrogén potenciáljának folyamatos kiaknázására, a napi kapacitás emelésére törekszenek. A korábban termelésbe állított három kútból eddig összesen mintegy 46 millió köbméter földgázt és 56 ezer köbméter kondenzátumot (könnyűolajat) hoztak felszínre – áll a közleményben.
A Békés vármegyei mezőn 2023 februárja óta üzemel az első kút, amelyhez december elejétől csatlakozott egy évekkel ezelőtt lemélyített másik is. A területen további két kutat fúrtak le tavaly. Az összes műszaki feltétel megléte mellett ezek közül az egyik a múlt év végén, a másik pedig e hét csütörtöktől kezdhette meg a kitermelést – írták.
A kormány kiemelten kezeli a belföldön elérhető források hasznosítását, mert ezzel erősíti hazánk energiaszuverenitását. A hosszú távú szerződések alapján zavartalanul zajlanak a gázszállítások. A tárolók töltöttsége a fűtési szezon felén túl még mindig 80 százalék feletti. A hazai kitermelés fokozása ezzel együtt is hasznosan járul hozzá a magyar családok és vállalkozások biztonságos ellátásához – közölte az EM. (MTI)