Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Nem szedhetnek behajtási díjat az önkormányzatok

A kormányhivatal nem a korlátozás megszüntetésére, csak a jogszabályok betartására kéri a városházát.

A teherforgalmat korlátozhatják, de behajtási díjat nem szedhetnek az önkormányzatok – tájékoztatta Budapest Főváros Kormányhivatala (BFK) az MTI-t.
A főpolgármester állításaival szemben a valóság az, hogy a Fővárosi Önkormányzat jogszerűen szabályozhatja a budapesti teherforgalmat, de útdíjat nem szedhet a behajtási engedélyekért – fogalmaz közleményében a BFK.
Felidézték: az elmúlt években a Kúria több vidéki város esetében kimondta, hogy jogellenesek a teherforgalommal kapcsolatos útdíj beszedésére irányuló önkormányzati rendeletek.
Budapest Főváros Kormányhivatala ezért törvényességi felhívással élt a Fővárosi Önkormányzat felé, amelyben kérte, hogy szüntesse meg a jogellenes helyzetet, azaz az útdíj szedését – emlékeztettek.
Ugyanakkor, a Fővárosi Önkormányzatnak továbbra is lehetősége van arra, hogy szabályozza a főváros egyes övezeteibe behajtó teherforgalmat, azaz a budapestiek érdekét és a helyi adottságokat szem előtt tartva korlátozza, vagy tiltsa a behajtást – olvasható a kormányhivatal közleményében.