Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Elhunyt Jakab Ferenc virológus professzor

A PTE innovációs rektorhelyettese, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője 46 éves volt.

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Jakab Ferenc virológus, egyetemi tanár – tájékoztatott a Pécsi Tudományegyetem (PTE) a honlapján pénteken.
A professzort a felsőoktatási intézmény saját halottjának tekinti, emlékét tisztelettel és kegyelettel megőrzi, temetéséről később intézkednek – közölték.
Jakab Ferenc 1977-ben született Marcaliban, általános és középiskolai tanulmányait Kaposváron végezte. A PTE biológia-kémia szakán 2002-ben diplomázott.
Jakab Ferenc 2005-ben doktori fokozatot szerzett, 2012-ben habilitált, 2020-ban a Magyar Tudományos Akadémia doktora lett.
A szakember kutatási területe a magas pathogenitású vírusok okozta humán fertőzések vizsgálata és a vírusfertőzések molekuláris epidemiológiai jellemzése.
Jakab Ferenc dolgozott az ÁNTSZ pécsi virológiai laboratóriumában, külföldi egyetemeken, kutatóközpontokban, hosszabb időt töltött Hollandiában és az Egyesült Államokban.
Vezetője lett a koronavírus-járvány kitörése után felálló Koronavírus-kutatási Akciócsoportnak, rendszeresen nyilatkozott a járvány terjedéséről, az oltásokról és a védekezésről.
Teljesítményéért több díjat, egyebek mellett 2017-ben kiváló munkáért miniszteri kitüntetést kapott. (MTI)

Fotó: Ruprech Judit/MTI